Батьки не злякалися навіть штрафів: скільки дітей з України обрали навчання у польських школах

Польська система освіти готувалася до значно більшої кількості школярів

У новому навчальному році близько 40 тисяч нових учнів з України почали відвідувати польські школи.

Це вдвічі менше, ніж прогнозувало Міністерство освіти Польщі.  

 

Тут сподівалися на 80 тисяч нових учнів-українців, - пише портал для українців Наш Вибір.

Наразі єдиним випадком, коли українські учні можуть продовжити навчання онлайн у своїй українській школі є відвідування випускного класу та складання НМТ, а не польської матури.

Відвідувати польські школи - обов’язок

У всіх інших випадках українські діти зобов’язані відвідувати польську школу. До шкільного обов’язку, зокрема, прив’язані виплати фінансових допомог «Родина 800+» та «Добрий старт». Також за ігнорування цього обов’язку передбачені штрафні санкції. 

Речник Міністерства освіти Пьотр Острембський в інтерв’ю з Poskie Radio повідомив, що ці дані ще не є остаточними, але до польських шкіл долучилося значно менше учнів, ніж очікувалося.

Наразі ми можемо говорити про близько 40 тисяч учнів з України. Це число, звісно, стосується всіх 16 воєводств, але на кожне з них випадає невелика кількість учнів. Тож школи не мають проблем з прийняттям учнів з України, – додав. 

«Перша українська школа у Польщі» - фото Сайт української діаспори Стожари

Як прокоментував експерт з питань освіти Центру громадянської освіти Енджей Вітковський, наразі є дві версії, чому польські школи відвідує менша кількість учнів з України, ніж очікувалося:

Або дітей з України у Польщі значно менше, ніж ми думаємо, або частина тих дітей, котрі в Польщі, попри шкільний обов’язок, який розповсюджується на них з 1 вересня, надалі не долучилися до польської освітньої системи, – зазначив він в інтерв’ю з Polskie Radio

Видання Oko.Press повідомило, що частина батьків має складнощі з записом дітей до польських шкіл.

В українських групах в соціальних мережах батьки описують ситуації, коли з’являються непорозуміння в школах, до яких вони хочуть записати дітей. Наприклад, у школах нема місця або дітям пропонували долучитися до класу, який на два роки молодший ніж той, до якого повинна піти дитина. В одній з груп батько підлітка написав, що дитина закінчила 8 клас в Україні й до польської школи його не беруть, а в ліцеї нема місця, – йдеться у статті

Станом на 1 липня 2024 року за даними Міністерства національної освіти Польщі у польських початкових та середніх школах навчалося 147 755 учнів-біженців з України.

 

Ще 30 610 дітей відвідували дитячі садки та пункти дошкільної підготовки. Загалом у польських закладах дошкільної, початкової та середньої освіти навчається 178 365 українців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень