«Басівкутському озеру потрібен диктатор», - мер Рівного

Міський голова Володимир Хомко вже понад 20 років не купався у найбільшій водоймі міста

Володимир Хомко каже, що стан Басівкусткього озера нині критичний. На його думку, повернути до ідеального стану водойму нині нема можливості. Але можна спробувати його поліпшити. Для цього є три способи.

Детальніше розповідає міський голова Рівного Володимир Хомко:

Реально можна зробити три речі.

 

Перше: це справді запустити земснаряд і трішки вибрати мулу.

 

Друге – це зарибити, що ми робимо і будемо продовжувати робити, кошти на це виділили.

 

Третє – це збудувати каналізацію. З моєї точки зору це – найдієвіше.

 

Але це не врятує озеро, не поверне до того стану, який був колись. Бо найбільший злочин, який зроблений, це забудова заплави річки Устя і озера. Це не повернеш. Ми самі його знищили 25 років тому, коли забудували ту заплаву, де все це очищалось.

 

Зараз, за словами Володимира Хомка, кафедра гідротехнічних споруд Національного університету водного господарства і природокористування готує рекомендації місту щодо того, яким має бути земснаряд, щоб очистити озеро, і куди скидати з нього перекачаний ґрунт  – так звану пульпу. Адже нині земля на берегах озера роздана і ніхто не хоче, щоб пульпу скидали на його ділянку.

Коли ці рекомендації будуть, тоді влада прийматиме рішення: замовляти роботи земснарядом, орендувати його, чи купувати. Уже свої послуги з цього приводу Рівному запропонували три організації.

Так виглядає земснаряд - землесосний снаряд

Також міський голова каже, що доручив підприємству «Рівнеоблводоканал» розробити схему каналізування Басового Кута. Її обіцяють презентувати незабаром і згодом розпочати роботи. На прокладання каналізації, вважає Володимир Хомко, піде орієнтовно десять років.

Будувати каналізацію у Царському селі я починав, ще будучи директором «Рівнеоблводоканалу» десь у 2006 чи 2007 році. І от ми завершили лише торік ці роботи. Тобто лайно з Царського села більше не йде у Басівкутське озеро.

 

Так само з Басовим Кутом треба зробити. На це піде років десять. Але це не врятує озеро. Тобто це буде краще, але озеро вже не повернеться до попереднього стану.

Володимир Хомко пояснює, що при тому ступені влади, який є нині у нього, чи в керівництва області, чи навіть у Президента України, зробити для повернення озера до стану, який був колись, нічого не можна. Адже техногенне навантаження, яке виникло внаслідок забудови заплави річки Устя й озера, нікуди не дінеш.  

Це така треба влада, як диктаторська, щоб сказав отут все знести, порозкидати  – тоді можна було б зробити. Ото пів Царського Села знести, засіяти травою, посадити дерева. Басів Кут від озера відсунути, знести. Цього зараз ніхто не зробить, нема ні в кого такої влади.

Тим часом, у Басівкутському озері і цього року не дозволили купатися. Адже у ньому виявили холероподібний вібріон. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень