Банківські термінали не приймають нові банкноти. В чому проблема?

Проблему визнали у Національному банку України

Українці нарікають, що банківські термінали не приймають частину новеньких банкнот. У разі, якщо термінал підозрює, що банкнота може бути фальшивою – він її не приймає. Не приймають термінали пошкоджені та дуже брудні купюри. Те саме стосується й грошей, які випадково побували у пранні.

Можуть бути проблеми з випадково випраними грошима. Тому що термінал, на відміну від людини, побачить люмінесценцію паперу, - пояснив начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков.

Щодо новеньких банкнот, то їх надмірна новизна, відсутність згинів чи дрібних пошкоджень теж викликає у термінала сумніви щодо оригінальності грошей, адже техніка вважає, що грошима ще ніхто не користувався.

Буває, що через термінал не проходить банкнота, яка вперше потрапляє в обіг відразу після емісії. Тобто можливі випадки, коли термінали не приймають абсолютно нових, гладких купюр без будь-яких вад, - визнав Валерій Строчков.

Втім, у касі банку працівники після огляду таких купюр без проблем мають обміняти їх на інші. Підлягають обміну й банкноти з незначними пошкодженнями. Гроші з сильними пошкодженнями можна обміняти після експертизи Нацбанку. Але є умова – в наявності має бути 55% банкноти.

Крім уповноважених банків громадяни можуть звертатися зі значно пошкодженими банкнотами гривні до підрозділів НБУ в обласних центрах (Київ, Львів, Одеса, Хмельницький, Харків, Дніпро.) Для відшкодування важливо, щоб збереглося не менше 55% купюри, - роз'яснив чиновник НБУ. 

 

Джерело: The page

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень