Багатоповерхівки Рівненщини можуть отримати грант на сонячні електростанції

Що для цього потрібно

Фото ілюстративне. Автор - Роман Балук.
Фото ілюстративне. Автор - Роман Балук.

За встановлення сонячних електростанцій або теплових насосів ОСББ Рівненщини можуть отримати компенсацію.

Йдеться про відшкодування 70% вартості обладнання. Максимальна компенсація за грантовою програмою на сонячні електростанції – до мільйона гривень, на теплові насоси – до 2-х мільйонів гривень.

При цьому оплата за виконання робіт не входить у вартість відшкодування. ОСББ сплачують за це окремо, повідомив експерт ГО «ЕкоКлуб» Михайло Лук’яник.

Подати заяву на участь у гранті мають можливість усі ОСББ. Однак очільниця Ради голів ОСББ Галина Похильчук вважає програму економічно невигідною. Оскільки потужностей сонячних панелей вистачить лише на освітлення під’їздів, ліфти працювати не зможуть. Тож поки охочих ОСББ податися на грант у Рівному немає.

Загалом до Фонду енергоефективності надійшло кілька десятків заяв на участь у програмі, 15 з них – затвердили.  Сонячні панелі можуть з’явитися на українських багатоповерхівках вже за пів року.

Нам не треба розраховувати на дуже великий ефект (ред. – від сонячних станцій). Це більше буде ефект безпеки, ніж комфорту.

 

В першу чергу, освітлюватимуться місця загального користування, аби під час знеструмлень люди змогли безпечно дійти до своїх квартир. В другу чергу, буде забезпечена робота ліфтів. Хоча це малоймовірно, оскільки в більшості будинків старі ліфти, а для них треба велика потужність. Тож, швидше за все, ці сонячні електростанції не зможуть забезпечити такої потужності.

 

А ось нові ліфти мають збалансовану потужність, які не є дуже високою при включені, тому в новобудовах теоретично можливо поставити сонячну електростанцію, яка буде працювати й на ліфти, і на місця загального користування. Можливо, ще можна буде вивести розетку, аби завдяки сонячній енергії, люди змогли підзарядити свої гаджети, – поділився Михайло Лук’яник.

Щодо теплових насосів експерт зауважив:

Їх доцільно впроваджувати у будинках, де є гаряче водопостачання на підігрів води.В нас в місті немає гарячої води літом, а завдяки тепловому насосу, будинки можна забезпечити гарячою водою впродовж всього неопалювального сезону. Вода буде в рази дешевшою, ніж гріти бойлером.

Як ОСББ отримати грант на сонячні електростанції та теплові насоси

Фонду енергоефективної потрібно подати заявку й такі документи:

  • витяг із протоколу загальних зборів ОСББ;
  • опис проєкту;
  • сертифікат енергетичної ефективності;
  • паспорт на обладнання;
  • лист (довідку) про надійність даху для встановлення обладнання;
  • фото до виконання робіт;
  • паспорт та ідентифікаційний код особи, яка подає заявку;
  • документ на підтвердження повноважень підписувати та подавати заявку;
  • рахунок у банкові-партнері.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень