Багатьом чоловікам доведеться повернутися додому: Польща оголосила про серйозні зміни

Йдеться про правила перебування у цій країні

Брама одного з найпрестижніших університетів Польщі - Варшавського

У Польщі наразі перебуває чи не найбільша кількість українців, якщо порівнювати з іншими країни ЄС. Деякі з них приїхали ще до війни і вже так і не поверталися додому.

Серед таких українців є й багато військовозобов’язаних чоловіків, які не їдуть спеціально, щоб не потрапити під мобілізацію.

 

Вже з 1 липня все може змінитися

Польща скасовує автоматичне продовження документів на проживання. У більшості випадків, щоб продовжити їх доведеться перетинати кордон, тобто повертатися в Україну і потім знову їхати у Польщу.

Скасування епідеміологічної загрози

У 2020 році в Польщі була введена епідеміологічна загроза, через що іноземці, в тому числі й українці, могли перебувати на території Польщі, навіть якщо їхні документи протерміновані.

З 1 липня цю загрозу скасовують, а відтак повертаються всі стандартні правила їх поновлення - візи та посвідки на проживання іноземців автоматично продовжувати більше не будуть.

Одночасно в січні було запроваджено правило, що всі біженці з України мають право перебувати в Польщі (навіть з протермінованими документами) до 24 серпня 2023 року.

Тобто, якщо 1 липня епідеміологічну загрозу таки скасують, ще до серпня в країні зможуть залишатися ті в кого є PESEL UKR та перебувають у Польщі від 14 березня 2020 року (дата введення епідемічних заходів).

Якщо ці громадяни України і надалі хочуть залишитися у Польщі, вони мають легалізувати своє перебування у країні саме до 24 серпня 2023.

Це можна зробити трьома способами:

  • Для продовження підстави легального перебування в Польщі необхідно скласти заяву про надання посвідки про тимчасове перебування.
  • Також можна отримати візу.
  • Ще одним альтернативним варіантом є виїзд за межі Шенгенської зони на 90 діб та повернення у Польщу в рамках безвізового руху.

Нині у Польщі з’явилася можливість отримати польську візу без виїзду до України. Це можна зробити через довірену особу.

Проте, віза вважається не дійсною, поки громадянин України не перетне польсько-український кордон. Тобто має бути печатка в'їзду до Польщі у паспорті, — пояснює керівник відділу легалізації Міграційної платформи EWL Марія Кузенко.

Наразі сплеску подачі документів на посвідки на тимчасове проживання у Польщі експерти EWL не відзначають.

Більшість чекають на можливе продовження терміну перебування до 4 березня 2024 року, яке стосуватиметься усіх громадян України, незалежно від терміну перебування та часу приїзду до Польщі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень