Багатьом чоловікам доведеться повернутися додому: Польща оголосила про серйозні зміни

Йдеться про правила перебування у цій країні

Брама одного з найпрестижніших університетів Польщі - Варшавського

У Польщі наразі перебуває чи не найбільша кількість українців, якщо порівнювати з іншими країни ЄС. Деякі з них приїхали ще до війни і вже так і не поверталися додому.

Серед таких українців є й багато військовозобов’язаних чоловіків, які не їдуть спеціально, щоб не потрапити під мобілізацію.

 

Вже з 1 липня все може змінитися

Польща скасовує автоматичне продовження документів на проживання. У більшості випадків, щоб продовжити їх доведеться перетинати кордон, тобто повертатися в Україну і потім знову їхати у Польщу.

Скасування епідеміологічної загрози

У 2020 році в Польщі була введена епідеміологічна загроза, через що іноземці, в тому числі й українці, могли перебувати на території Польщі, навіть якщо їхні документи протерміновані.

З 1 липня цю загрозу скасовують, а відтак повертаються всі стандартні правила їх поновлення - візи та посвідки на проживання іноземців автоматично продовжувати більше не будуть.

Одночасно в січні було запроваджено правило, що всі біженці з України мають право перебувати в Польщі (навіть з протермінованими документами) до 24 серпня 2023 року.

Тобто, якщо 1 липня епідеміологічну загрозу таки скасують, ще до серпня в країні зможуть залишатися ті в кого є PESEL UKR та перебувають у Польщі від 14 березня 2020 року (дата введення епідемічних заходів).

Якщо ці громадяни України і надалі хочуть залишитися у Польщі, вони мають легалізувати своє перебування у країні саме до 24 серпня 2023.

Це можна зробити трьома способами:

  • Для продовження підстави легального перебування в Польщі необхідно скласти заяву про надання посвідки про тимчасове перебування.
  • Також можна отримати візу.
  • Ще одним альтернативним варіантом є виїзд за межі Шенгенської зони на 90 діб та повернення у Польщу в рамках безвізового руху.

Нині у Польщі з’явилася можливість отримати польську візу без виїзду до України. Це можна зробити через довірену особу.

Проте, віза вважається не дійсною, поки громадянин України не перетне польсько-український кордон. Тобто має бути печатка в'їзду до Польщі у паспорті, — пояснює керівник відділу легалізації Міграційної платформи EWL Марія Кузенко.

Наразі сплеску подачі документів на посвідки на тимчасове проживання у Польщі експерти EWL не відзначають.

Більшість чекають на можливе продовження терміну перебування до 4 березня 2024 року, яке стосуватиметься усіх громадян України, незалежно від терміну перебування та часу приїзду до Польщі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень