Криза, як метеорит, мчить у напрямку Польщі: до чого тут українці?

Уряд країни ще не придумав, як запобігти демографічній катастрофі

Поважне польське видання Rzeczpospolita опублікувало матеріал з назвою:

Демографічний метеорит мчить до Польщі.

 У статті зазначається, що в країні фіксують найбільшу демографічну кризу з часів Другої світової війни через швидке старіння населення.

Польські урядовці ще не придумали, як це попередити

Мало того, президент Інституту державних фінансів Славомір Дудек заявив, що у Польщі вже настала демографічна криза: за десятиліття чисельність поляків скоротилася майже на 2 млн.

Він вважає, що населення, що старіє, чинить величезний тиск на державні фінанси. 

З графіку видно, що у 2020-му на 100 осіб працездатного віку у Польщі припадало 38 пенсіонерів. Очікується. що до 2065 співвідношення становитиме 100/90

Один зі сценаріїв Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) показує, що до 2050 року неконтрольоване зростання державного боргу Польщі досягне 140% ВВП. Нині національний борг країни становить 55%.

Дудек пояснив, що для вирішення демографічної кризи необхідні:

  • пом'якшення міграційної політики (зважаючи на понад мільйон українських громадян, які знайшли прихисток в країні через війну, стає зрозуміло, що такий захід може суттєво вплинути на бажання українців залишитися у Польщі навіть після війни),
  • стимулювання економічної активності населення,
  • підвищення пенсійного віку та народжуваності.

Раніше стало відомо, що у Польщі зафіксовано найменшу кількість новонароджених з часів Другої світової війни. Згідно з останніми даними Головного управління статистики, кількість народжених склала 305 тисяч осіб — тобто, на 27 тисяч менше, ніж роком раніше.

Після Другої світової війни в Польщі був демографічний вибух і народжувалося в середньому складала 700 тисяч дітей щороку.

Тим часом, початок ХХІ століття був періодом високого безробіття, бідності серед родин та еміграції поляків. Тому очікуваного демографічного зростання, яке мало б припасти на 2005-2015 роки, не сталося.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень