«Ашан» допомагав російській армії товарами і… людьми, – розслідування

Товари постачалися під виглядом гумдопомоги

З початком війни російська «дочка» французького «Ашану» постачала товари окупантам під виглядом гуманітарної допомоги цивільним.

Такі результати розслідування The Insider, Le Monde і Bellingcat.

Поставки складалися як з товарів з «Ашану», так і зібраних волонтерами. І це мало нагадує гумдопомогу для цивільних:

Чоловічі шкарпетки та взуття, цигарки (їх ніколи не постачають як гуманітарку), бритви, запальнички… Водночас для дітей та жінок – нічого.

Далі цю «гумдопомогу» оформлювали як закупівлю з боку десяти юросіб. Ці компанії пов'язані між собою: всі вони обслуговують петербурзький «Пассажиравтотранс», який належить до міського Комітету з транспорту. Деякі з юросіб на запит журналістів не стали приховувати, що товари призначені для російських військових.

Ба більше, російський «Ашан» допомагав військкоматам набирати мобілізованих. Компанія збирала і передавала до військкоматів дані про своїх співробітників і після оголошення мобілізації допомагала військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки й пропонували звільнитися.

В українському офісі «Ашан» заявили, що шоковані цим розслідуванням і вимагають пояснень від французького офісу.

У французькому офісі відповіли таке:

Ми категорично заперечуємо заяви, зроблені у звіті-розслідуванні, та їхню інтерпретацію. Ми надзвичайно здивовані цими звинуваченнями, які жодним чином не підтверджуються реальністю внутрішнього розслідування.

У компанії заявили, що її російські магазини надають допомогу «лише цивільному населенню» і не проводили благодійні збори для армії рф.

І уточнили, що торік у березні мерія Санкт-Петербурга зробила замовлення на «збір допомоги для населення», а в переліку потреб не було товарів, які могли б призначатися для військових.

Джерело: Українська правда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень