Аналітики оцінили можливість білоруського вторгнення в Україну

Висновок фахівців американського інституту вивчення війни

Вторгнення білорусі в Україну навряд чи можливе – через ризик внутрішніх заворушень в самій рб.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Вони нагадують: самопроголошений президент Лукашенко у 2020 і 2021 роках придушив народні протести за допомогою білоруських збройних сил та спецслужб.

- Залучення значної частини цього апарату безпеки до війни в Україні, швидше за все, зробить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору, — пишуть аналітики.

Імовірно, Лукашенко також усвідомлює, що вторгнення до України підірве його і так сумнівний авторитет як лідера суверенної країни.

Україна, як ми пам’ятаємо, не визнає Лукашенка легітимним президентом.

Заступник начальника Генштабу ЗСУ Олексій Громов 24 листопада заявив, що теоретично у війні з Україною можуть брати участь 15 тисяч білоруських військових, крім 9 тисяч російських, дислокованих у Білорусі.

Як вказують у ISW, навіть якби Лукашенко віддав наказ наступати в Україну, білоруська армія все одно не змогла б досягти успіху. Та рб продовжуватиме допомагати у цій війні росії, постачати їй матеріали, недоступні через санкції, та надавати свою територію й повітряний простір для ракетних ударів.

Натомість росіяни активно поширюють тезу, що білоруські війська можуть вторгнутися до України. Як переконує ISW, вкрай малоймовірно, що ці вкиди і справді свідчать про можливість наступу.

Джерело: Hromadske

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень