Анахронізм чи квиток у щасливе майбутнє? Чи потрібен українцям диплом про вищу освіту

Науковий ступінь завжди критично важливий для певної роботи, але сьогодні повно альтернативних шляхів, для людей які не вчилися в університеті

Експерти проплазували вакансії представлені на LinkedIn, і дійшли висновків, що роботодавці дедалі рідше вказують вимоги до освітнього рівня. Така тенденція на сьогодні навіть у вакансіях тих компаній, де завжди діяли найсуворіші правила щодо відбору персоналу.

Ступінь завжди буде критично важливим для певної роботи, але є низка можливостей та альтернативних шляхів для людей, які не навчалися в університеті,- каже керуючий директор LinkedIn Джош Графф.

Серед факторів, які призвели до зменшення популярності вищої освіти фахівці відзначають:

  • значне зниження якості освіти
  • недостатня кваліфікація випускників

Чимало провідних компаній організовують навчання для новачків, аби адаптувати їх до вимог на реальній роботі.

Передусім зниження якості освіти відбулося через впровадження онлайн освіти через пандемію коронавірусу. В Україні ж ця ситуація ще складніше, через повномасштабне вторгнення рф передусім стоїть питання безпеки. Тож чимало закладів і зараз організовують освітній процес виключно дистанційно.

Україна є членом кількох найважливіших конвенцій про рівнозначність документів, які підтверджують кваліфікацію та вчені звання - Гаазької та Лісабонської. Країни, які підписали Лісабонську конвенцію, визнають документи про освіту громадян інших країн-членів. У Гаазькій конвенції йдеться про спрощену процедуру легалізації документів.

Крім того, Україна підписала двосторонні угоди про визнання дипломів із Францією, Болгарією, В'єтнамом, Угорщиною, КНР, Польщею, Монголією, Румунією, Естонією, а також із багатьма країнами пострадянського простору.

Що сьогодні принципово важливо для роботодавців

Експерти стверджують, що сьогодні «золотим стандартом» найму цілком реально може стати рекрутинг на основі реальних навичок, а не освітніх дипломів.

Сьогодні роботодавців, які шукають нових співробітників, перш за все цікавлять:

  • hard skills (здобуті вміння, знання та навички, необхідні для певної посади та конкретної роботи)
  • soft skills (особистісні характеристики, завдяки яким людина може успішно взаємодіяти в команді під час розв'язання будь-яких робочих питань і завдань)

75% фахівців із підбору персоналу звертають увагу саме на конкретні навички кандидата.

У Великій Британії частка вакансій (розміщених на LinkedIn), де освіта не була обов'язковою умовою, за рік зросла на 90%. У США вимоги навіть про диплом бакалавра не містять 20% пропозицій про роботу.

Інше дослідження LinkedIn - свідчить про те, що 92% керівників компаній у США воліють бачити у своїй команді людей з такими якостями:

  • комунікабельність
  • гнучкість
  • самоконтроль
  • професійна етика
  • робота в команді
  • уміння проводити презентації

Отже, диплом дипломом, а без реальних знань, навичок і людських якостей, знайти роботу скоро стане фактично неможливо.

Джерело: РБК - України

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень