Коли зарплати українців почнуть зростати: НБУ дав прогноз (ІНФОГРАФІКА)

І оприлюднив графік

Середня номінальна зарплата в Україні вже у 2023 році зросте на 21,9%, а реальна (з урахуванням інфляції) на 3,7%.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України за квітень 2023 року.

Цьому сприятиме адаптація реального сектору, тобто галузей економіки, пов'язаних з виробництвом товарів чи наданням послуг, до роботи в умовах високих ризиків та «досить м’яка фіскальна політика». Але основним стане збільшення попиту на робочу силу.

Після повного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі й з закордонними роботодавцями.

 

Це й впливатиме на подальше зростання зарплат. З цим пов'язують зростання різниці в зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили, – відзначають експерти.

НБУ прогнозує, що у 2024 році номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні - на 5,7%, у 2025 році номінальні на 12,4%, реальні - на 4,3%.

Натомість за оцінкою Держстату, у 2022 році середня номінальна зарплата зросла на 5,9% (реальна - скоротилася на 11,8%), що краще за попередні оцінки НБУ.

Зростання зарплат відбувалося насамперед завдяки бюджетному сектору, зокрема через підвищення оплати праці медиків на початку 2022 року, в секторі держуправління та оборони, а також в ІТ та фінансовій і страховій діяльності, – зазначають в НБУ.

У виробничому секторі та секторі надання послуг зарплати знизилися, а фінансовий стан домогосподарств залишався складним, навіть після збільшення пенсій.

За опитуванням НБУ, у першому кварталі 2023 року на скорочення економічної активності вплинув дефіцит електроенергії. Це й стало головною причиною зниження доходів.

Багато компаній зменшили свої витрати, включаючи зарплати працівникам, через скорочення їхньої кількості або робочого часу. Однак, деякі компанії зберегли своїх працівників, підтримуючи їх у негрошовій формі, зокрема, через «Пункти незламності».

За прогнозами уряду, у 2023 році середня зарплата зросте, але через інфляцію реальна зарплата зросте лише на 1,4%.

Джерело: «РБК-Україна»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень