Альтернативи немає. Нардепи та освітяни борються за збереження спеціалізованих шкіл-інтернатів

Тимчасова слідча комісія ВРУ проведе масштабне міжрегіональне засідання на Рівненщині. Її запросив нардеп Дмитро Соломчук

На фото - вихованці Клеванської санаторної школи інтернату.
На фото - вихованці Клеванської санаторної школи інтернату.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради працює сьогодні на Рівненщині.

ЇЇ завдання – запобігти порушенням права дітей на освіту в умовах децентралізації.

Слідча комісія та міжфракційне об`єднання працює уже певний час, а безпосередньо на Рівненщину її запросив народний депутат і член комісії Дмитро Соломчук.

Дмитро Соломчук - праворуч. Ліворуч від нього - директори шкіл-інтернатів із різних областей.
Дмитро Соломчук - праворуч. Ліворуч від нього - директори шкіл-інтернатів із різних областей.

Нині над школами-інтернатами нависла загроза. Одна з них – це відповідні зміни в освітньому законодавстві, згідно з якими усі навчальні заклади до 1 липня 2021 року мають бути «ліквідовані або трансформовані», якщо їхній тип відмінний від «школа, гімназія, ліцей».

Крім того, у планах Мінсоцполітики до 2026 року=переформувати школи інтернатного типу.

За словами керівництва інтернатів, ситуацію значно ускладнила постанова Кабміну №586, яка обмежила можливість цілодобового перебування дітей у таких закладах, мовляв, аби повернути їх у родини.

Але у підсумку директори таких шкіл називають її жахливою, а батьки об`єднуються в громадські організації, аби добитися скасування.

Така ж ситуація нині на Рівненщині та інших областях. Тимчасова слідча комісія сьогодні відвідала спеціалізовані освітні заклади у Рівненській області та Волині.

Клеванська школа інтернат санаторного типу має учнів із Дубровиці, Костополя тощо. І не всі батьки мають довідки, аби лишати дітей на цілодобове навчання. Місцеві чиновники з невідомих причин не хочуть такі дозволи видавати, каже член Тимчасової слідчої комісії, народний депутат Дмитро Соломчук під час зустрічі із батьками та керівництвом Клеванської спеціалізованої школи:

Дмитро Соломчук
Дмитро Соломчук

У мене є питання до представників комісії (яка видає довідки на цілодобове перебування в навчальному закладі, - ред), я спілкувався з багатьма батьками протягом двох місяців і в них уже є попередження, що їх з жовтня не допустять до постійного перебування.

 

 І тут уже дуже багато дітей, чиїм батькам надійшли усні попередження.  Причини мені незрозумілі, оскільки усі ці діти – з особливими освітніми потребами.

Соломчук зачитує список дітей, чиї батьки отримали усне попередження.
Соломчук зачитує список дітей, чиї батьки отримали усне попередження.

 

 

Я не розумію, чим керувалася влада. Можливо з причин економії, але і я прошу економити на чому завгодно, тільки не на дітях. Я сподіваюся, що ми відстоїмо кожну школу, привести сюди нові технології, адже дітям треба дати найбільше, адже життя у них уже відібрало.

24-25 травня комісія проводить виїзне засідання на Рівненщині та Волині, куди запросили представників Уряду, місцевої влади та освітян із різних областей України.
Зокрема, уже відвідали кілька шкіл у Клевані, Олександрії та на Волині.

Клеванська спеціалізована школа
Клеванська спеціалізована школа

Під загрозою реформування - Клеванська санаторна школа інтернат. Тут уже виникли проблеми через неможливість батькам із інших районів віддавати дітей на цілодобове перебування. У школі надають допомогу дітям із серцево-судинними захворюваннями, мають обладнану медчастину та бояться її позбавлення ліцензії. 

Тут допомагаємо дітям відновити та зміцнити здоров`я. Двічі на рік проходять комплексний медичний огляд. У нас на території є медична частина.  281 дитина навчається, з них 13 дітей ночують, оскільки перешкоджає постанова Кабміну. Батькам важко.

 

 

Одним доводиться змінювати місце проживання, аби забезпечити дитину такими процедурами, інші – кидають сім`ю з понеділка по п`ятницю та возять дітей. Багато батьків, - говорить директорка Клеванської санаторної школи-інтернату Олена Амелянович.

Олена Амелянович
Олена Амелянович

Персонал навчального закладу додає, що відповідний і вчасний догляд може врятувати їхнім вихованцям життя. За словами директорки, якщо заклад доведеться перепрофільовувати та зачиняти медичну частину, то десятки осіб втратять роботу.

Бояться закриття й у Клеванській спеціалізованій школі. Батьки та персонал школи вважає, що інклюзивні класи не підходять для дітей, до прикладу, із вадами зору.

Малечі потрібна особлива програма, ритм навчання та навантаження, яке не нададуть навіть у інклюзивному класі. На зустріч із комісією прийшли й батьки, які наголошують на перевагах навчального закладу.

А також скаржаться на складнощі з отриманням довідки на цілодобове перебування. Знову ж таки, через постанову №586.

До слова, завдяки роботі ТСК це розпорядження Кабміну вже планують скасувати, говорить Дмитро Соломчук і додає, що результатом роботи виїзного засідання комісії будуть нові кроки до збереження таких навчальних закладів:

Будуть представники Черкаської, Вінницької та інших областей. Будемо робити велике розширене міжобласне засідання.

 

Будемо напрацьовувати реальні ідеї та стратегію розвитку даних шкіл і будемо везти вже готові документи до міністерства. Адже люди в Києві не завжди розуміють, що відбувається на місцях, а на місцях чиновникам краще замовчувати проблему.

«Реформа» уже призвела до закриття на Закарпатті 6 шкіл-інтернатів, серед яких унікальна школа санаторного типу, яка надає меддопомогу дітям із серцево-суддиними захворюваннями, говорить нардеп і голова комісії Павло Сушко:

Ми будемо розбиратися з цим, ми нікому не дамо закрити ці спеціальні школи. Ми будемо змушувати міністерство відкривати якомога більше таких закладів.

 

Кількість таких закладів можна збільшувати, але що ми знаємо: ми зараз захищаємо останні школи, як до прикладу у Закарпатті обласна рада взяла та ліквідувала одним рішенням усі обласні школи-інтернати.  

Крім того, можливим прикладом негативної дії 586 постанови був випадок на Івано-Франківщині.

Торік від Ковіду помер другокласник, який навчався у спеціалізованій школі-інтернаті.

Невідомо, де Михайлик заразився вірусом, однак через вищезгадану постанову його батьки прокидалися о 5 ранку, аби двома пересадками дістатися до Печеніжина – електричкою та автобусом.

І так двічі на тиждень, хоча дитина могла лишатися під наглядом персоналу школи й довше та зменшити контакти з людьми у громадському транспорті. Утім, постанова 586 вимагає спеціальної довідки від Служби у справах дітей, а такої довідки у батьків не було.

Підсумкове засідання комісії відбудеться 25 травня. Докладніше про розпорядок її роботи та склад читайте за посиланням. 

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень