Кінець вищої освіти? В Україні закриватимуть університети

Світовий банк готовий надати гроші на реформування й оптимізацію вищої освіти

Чернівецький національний університет
ФОТО ілюстративне Чернівецький національний університет

Світовий банк заявив, що видасть Україні 200 мільйонів доларів на реформування системи вищих навчальних закладів. Експерти проведуть аудит інституту, університету або коледжу в Україні. За результатами аудиту залишать тільки ті, які підпадають під критерії «прозорості» та «ефективності».

Світовий банк рекомендував Україні скоротити кількість ВНЗ.

Адже чинна мережа вишів налічує 231 заклад, й працюють вони не ефективно. Зокрема в умовах постійного скорочення населення в країні.

Через це університети фінансово не стійкі, а якість освіти не завжди відповідає стандартам. 

За статистикою, приблизно 60% академічних вишів навчають менше ніж 5000 студентів. Також в Україні існує понад 300 державних коледжів і технікумів, у яких у середньому навчаються близько 550 студентів.

Більшість вишів і коледжів та технікумів юридично підпорядковані МОН.

На думку фахівців Світового банку, Україні потрібно надалі об'єднати пов'язані категоріями університети та оптимізувати їх географічну зону охоплення.

В освітньому середовищі думки з цього питання розділилися - одні вважають, що таке рішення допоможе системі ВНЗ, інші бояться, що в результаті в Україні абітурієнтам просто не буде вистачати місць в інститутах і університетах.

У соцмережах українці виказують невдоволення рішенням скоротити близько 25% ВНЗ, і наголошують що у такому разі їх краще реорганізувати. 

Йдеться про обласні центри, де працює одразу кілька державних вищих закладів, проте наповнюваність студентами там суттєво різниться. 

Рада директорів Світового банку уже 5 травня розгляне питання щодо надання Україні 200 млн доларів на реформування вищої освіти. МОН планує реалізувати реформу за 6 років.

За матеріалами 24 канал  osvita.ua vesti.ua

Радіо ТРЕК у ТelegramViber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень