Хтось виклав яблуками могили загиблих євреїв на меморіалі «Сосонки» в м. Рівне (6 ФОТО)

Навіщо?

Як відомо, цими днями юдеї всього світу відзначають свій Новий Рік (Рош га-Шана). Певно саме з цим й пов’язана поява яблук на могилах у меморіалі «Сосонки», де свого часу гітлерівці розстріляли 17 тисяч рівненських євреїв.

Як повідомив нам сьогодні на вайбер один зі слухачів Радіо Трек...

Є у Рівному урочище Сосонки, де фашисти розстріляли 17 тис. євреїв. Зараз там меморіал…

 

Так от, сьогодні хтось приніс туди багато яблук і дбайливо порозкладав на кожну тумбу з прізвищами жертв і на кожну плиту. А їх багато: 69 тумб і десяток плит.

 

Розстріли були восени, може який ювілей…

Так, дійсно, розстріли були восени, але не в вересні, а пізніше. Вже в листопаді.

Як сказано у ґрунтовній публікації на цю тему видання «РівнеРетроРитм»...

Напередодні екзекуції, 5 листопада 1941 року, в Рівному оприлюднено наказ гебітскомісара Беєра про те, що особи єврейської національності, які не мають посвідчень з місць роботи, повинні з’явитися зі своїми родинами 6 листопада, до 6-ї години ранку на Костельний майдан на Грабнику поруч із вулицею Ліса Кулі (нині цю місцину забудовано, це неподалік школи №10).

 

При собі належало мати особисті документи і найцінніші речі вагою не більше 8-ми кілограмів. Звідти усіх буцімто мали відправляти до таборів...

 

…Ранок 6-го листопада зустрів холодом, мокрим снігом і пронизливим вітром. Так, наче саме небо оплакувало нещасних, котрі ще не знали, що вони приречені до страти. Через заборону на вулицях нікого, окрім євреїв, не було.

Вони простували на Грабник з усіх куточків Рівного — з мішечками, вузликами, торбинками, з немовлятами на руках, з немічними родичами у візочках. З лікарень на ношах несли важкохворих.

 

Площу, на якій зібралися тисячі людей, о 10-й годині оточили німецькі вояки і місцеві поліцаї. Присутнім наказали скласти особисті речі на купу. Нещасні покірно виконали наказ, вважаючи це черговим грабунком, до якого вже звикли.

Потому усім наказали шикуватися у колону й рушати. В оточенні конвою людей повели через передмістя Грабник, село Видумку (нині район автовокзалу, вулиць Бандери, Відінської, Грушевського, Київської), далі Київським шляхом до урочища Сосонки.

 

Серед приречених були цілі родини, діти й старі, відомі рівненські лікарі, юристи, музиканти, успішні підприємці…

Більше про це можна прочитати тут: Дорога смерті Рівне-Сосонки

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Теги: сосонки
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень