Чому 9 березня не можна прати і спати вдень: народні прикмети

9 березня церква вшановує пам'ять пророка Іоанна Предтечі

9 березня люди просили святого Іоанна про позбавлення від головного болю. Крім того, у Хрестителя просили здоров'я дітям, захисту посівів і хорошого врожаю.

До цього дня наші предки чекали прильоту перших лелек і жайворонків, саме їх вважали символом домашнього благополуччя і подружнього щастя.

Після повернення з вирію, птахів зустрічали з усією пошаною. Облаштовували їм годівнички: на деревах, біля дому в саду, під дахом. Клали частування в годівнички чи на підвіконня.

Великим щастям вважали, якщо птах оселиться саме біля твого дому. Особливо, якщо цей птах — лелека, вісник добра та родинного затишку.

Щоб не відлякати від свого дому пташок, люди 9 березня не бралися за домашню роботу — господиням була заборона на прасування, прибирання, шиття та прання.

9 березня – день, який ідеально підходить для лікування від алкоголізму.

Вірили, що заговорювати алкоголь потрібно тільки на дев’ятий день смерті Іуди. Інші дні для проведення ритуалу не підходять.

Що не можна робити 9 березня

Вважається, що в цей день не можна бруднити воду: прати в ній, мити брудний посуд, тощо. Адже вона в християнських традиціях і так має сакральне значення, а в цей день вона всюди свята.

Не можна рубати дерева і викорчовувати пні. Вірили, що до нещастя або трагедії в будинку.

Ще не можна рано лягати спати, щоби ніяка нечисть не пробралася у дім та не наробила шкоди. Також вірили, хто у цей день буде спати, тому цілий рік голова болітиме.

Народні прикмети на 9 березня

  • Якщо 9 березня не пішов сніг, то весна прийде рання.
  • Якщо Іванов день видався сонячним, то Великдень буде такий саме.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень