8 гривень за кіловат чи «політичний компроміс»: яким буде тариф на світло 

Фахівці прогнозують темні та не недешеві часи 

Будь-який тариф на електроенергію, менший за 8 гривень за кіловат, у Кабміні вважають політичним компромісом. 

При затвердженні нового тарифу державі доведеться балансувати між можливостями соціального захисту населення, реаліями ринку та економічною доцільністю. Сьогодні бізнес в середньому платить за кіловат 8 гривень, але така ж ціна для населення - неможлива. 

Треба розуміти, що поточний рівень ціни у 2,64 грн насправді покриває, і то по багатьох регіонах не в повному обсязі, лише транспортну складову. Тому будь-яка цифра, відмінна від 8 грн, це політичний компроміс між тим, що вимагає галузь і тим, що держава зможе собі дозволити в якості розумного балансу між економічною доцільністю та соціальним захистом населення, - каже член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко.

Підвищення цін на світло уникнути не вдасться. Але збільшення тарифу буде не до ринкового рівня, а до рівня політичного рішення. При тарифі у 2,64 грн за кіловат збалансувати діяльність Енергоатома й Укргідроенерго неможливо, адже вони зі своїх оборотних коштів фінансують знижену ціну для населення.

Це буде політичне рішення. Вартість не може бути значно нижче 4 грн, -  каже Юрій Бойко. 

Обмеження електроенергії на його переконання можуть тривати до серпня-вересня. Дефіцит буде й взимку, навіть якщо погода буде теплою. Близько 40% генеруючих потужностей України значно пошкоджено або знищено. 

Передусім треба забезпечити ощадливе споживання електроенергії населенням, це дасть змогу прости важкий період. 

Джерело: Громадське радіо

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень