7 історичних будинків Рівного (ФОТО)

Ці будинки з'явились у Рівному в минулому і позаминулому столітті

Вулиця Драгоманова, 17

У цьому будинку неодноразово зупинявся український письменник, історик, фольклорист і громадський діяч М.П.Драгоманов. У вересні 1867 року тут зупинявся український композитор М.В.Лисенко.

У 1896-1916 роках - зупинявся і працював археолог етнограф, один з перших академіків України М.Ф.Біляшевський.

 

Вулиця  Драгоманова, 19

У Рівненський гімназії (нині краєзнавчий музей) з 1866 по 1871 р. навчався російський письменник В.Г.Короленко.

У 1844-1845 рр. в гімназії вчителював М.І.Костомаров.

Вулиця 16 липня, 18

У цьому будинку у 1932-33 рр. після перепрофілювання Першої початкової школи на загальноосвітню було відкрито Українську народну шестирічну школу ім. Гетьмана І. Мазепи.

Одним із ініціаторів її створення був Степан Скрипник, посол до польського сейму, активний учасник суспільно-політичного життя у нашому місті.

Опікувалося закладом товариство «Українська школа». Навчання тривало шість років, а після його завершення учні могли вступати до першого гімназійного класу.  Предмети вивчалися відповідно до польської програми, проте викладання велося українською мовою.

Навчальний заклад існував до 1939 р., директором був Іван Сав’юк, заступник генерала Тараса Бульби-Боровця.

В одному з приміщень школи знаходилися товариства «Рідна хата», «Рідна школа», які ставили за мету в умовах польського суспільства зберегти українську національну школу, побут, культуру.

Вулиця 16 липня, 6

У цьому двоповерховому особняку в 1912 р. розташовувалася знана в Рівному нотаріальна контора Петра Міцкевича. Пізніше цей будинок уподобав лікар Олександр Виноградов. Тут він займався приватною практикою.

У 1926 р. в будинку була проведена реконструкція новим власником – доктором Романом Могильницьким, який працював лікарем в навчальних закладах міста. У радянський період будинок був націоналізований. Тут розгорнули діяльність різні державні установи.

У роки Другої світової війни, в цьому приміщенні був розміщений гебітскомісаріат, очолюваний  гебітскомісаром доктором Вернером Беєром. З середини 90-х років минулого сторіччя у будівлі знаходиться паспортна служба Рівненщини.

Вулиця Драгоманова, 9

В цьому будинку у 30-ті роки нашого століття містилася повітова каса хворих, через яку надавалася лікарська допомога, виділялися кошти на санаторно-курортне лікування хворих і малозабезпечених сімей, одиноких людей похилого віку.

Вулиця Соборна, 18

Будинок, в якому у 1920 р. розташовувався штаб 36-го кавалерійського полку під командуванням О. Дундича.

Вулиця Словацького, 7

Будинок, в якому жив Д. Ф. Андро. При виході у відставку в 1903 р. був обраний ковельським повітовим предводителем дворянства, а трохи згодом предводителем дворянства Рівненського повіту .

Д.Ф.Андро обирався депутатом Першої Державної Думи. За родинними зв'язками мав відношення до засновників м.Одеса.

Його бабуся Г.О.Оленіна (Андро) була у близьких стосунках з О. С. Пушкіним, який присвятив їй немало своїх віршів (похована на території Корецького монастиря, Рівненська обл.).

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень