5-гривневі монети та нові банкноти з’являться після Святого Миколая (ФОТО)

20 грудня

З 20 грудня цього року Нацбанк введе монети номіналом 5 гривень. Також почнуть оновлювати банкноти номіналом 50 та 200 гривень. Зокрема, нові 50 гривень можна буде побачити з 20 грудня, а нові 200 гривень – з 25-го.

Крім того, в НБУ сказали, що 10-гривневі монети з’являться з середини 2020 року. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

У той же час старими банкнотами по 5, 10, 50 та 200 гривень можна буде розраховуватися і далі, адже нові та старі банкноти матимуть рівні «права».

Зважаючи на тривалість життя монет (близько 20-25 років), банкноти номіналами 5 та 10 гривень дадуть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень. Тривалість життя паперових грошей номіналами 5 та 10 гривень — 1-2 роки, пишуть у Нацбанку.

Зауважимо, що дизайн 50 гривень не змінювали з 2004 року, а 200-гривнева банкнота отримала обновку ще у 2007 році.

У нових банкнотах, кажуть у Нацбанку, покращили рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору.  Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Крім того, на оновленій банкноті номіналом 200 гривень, як і на банкнотах нового покоління, номіналами 100, 500 і 1000 гривень, використано два інноваційні захисні елементи. 

Один з них – це оптично-змінний елемент SPARK, який виконаний у вигляді стилізованого зображення водяної лілії та має поступово змінювати колір під час зміни кута нахилу банкноти.

Інший – "віконна" захисна стрічка, яка містить зображення номіналу та графічного знаку гривні. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень