50-річна киянка померла після вакцинування першою дозою Moderna

За кілька днів до щеплення вона повернулася з Туреччини

У Києві після уколу першою дозою вакцини Moderna від коронавірусу померла жінка. Про це в коментарі для APnews повідомив голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко.

За його словами, про загибель жінки йому повідомили лікарі-інфекціоністи з інфекційного відділення Київської міської лікарні №4.

Саме в реанімацію цієї лікарні 50-річна пацієнтка потрапила через кілька днів після вакцинації.

Відомо, що ...

1 серпня вона прилетіла в Україну з Туреччини, а вже 5 серпня отримала перший укол вакциною Moderna

Цей випадок, за словами Кравченка, викликає кілька питань. І перше з них - як проводити розслідування цього випадку в ситуації, коли препарат Moderna в Україні не зареєстрований.

– Є летальний випадок, який збігся за часом з вакцинацією вакциною Moderna, яку не зареєстровано в Україні і завезена в країну як незареєстрований препарат.

 

Фармако-епідеміологічне розслідування необхідне. І є проблема - як це зробити? Ця вакцина не зареєстрована, на неї немає досьє, немає методів контролю якості і немає затвердженої інструкції на доступній в Україні мові.

Фото ілюстративне, "УНІАН"

Перед вакцинацією повинен проводитися медичний огляд

Втім, сам Кравченко зазначає, що загибла, швидше за все, заразилася коронавірусом ще до вакцинації і препарат тут ні до чого.

І це викликає ще одне запитання: перед вакцинацією повинен проводитися медичний огляд. Про це йдеться в наказі №595 від МОЗ.

– Судячи з усього, пацієнтку вакцинували в продромальний період. Це коли пацієнт уже інфікований, але немає клінічних проявів. Тобто у неї не збирали анамнез життя, анамнез хвороби, епідеміологічний анамнез. Ніхто навіть не спромігся уточнити, чи була вона до цього в ендемічній зоні. Наприклад, в Туреччині, де циркулює штам «Дельта».

 

КОНТЕКСТ:

???? Лікарі наголошують, що одна ін’єкція захищає від зараження коронавірусом лише наполовину у порівнянні з обома введеними дозами.

???? Провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська раніше наголошувала, що протягом тижня після вакцинації проти COVID-19 потрібно особливо берегти здоров'я. Це пов’язано з тим, що зробивши щеплення, людина деякий час перебуває в певному інфекційному процесі.

???? За даними державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України», ризик виникнення серйозних побічних ефектів після вакцинації проти коронавірусу залишається рідкісним і становить менше 1% серед українців. Йдеться про всі вакцини, зареєстровані для використання в країні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень