5 фінансових порад для тих, хто хоче грамотно розпоряджатися коштами (ФОТО)

Потрібні будуть глечики та уважність до картки

Олена Острініна – кандидат економічних наук, сертифікований бізнес-коуч, фінансист з 22-річним досвідом – радить: «Навчіться розпоряджатися особистими фінансами й заощаджувати».

На її думку, абсолютна відповідальність за фінансову свободу і незалежність лежить зараз повністю на самій людині, скільки б їй не було років. Тому формула сучасного майбутнього звучить так:

«Перетворіть свій час у власний капітал, аби, коли прийде старість із різними проблемами, не відчувати фінансових потреб».

Що ж радить нам ця бізнес-коуч?

6 глечиків ефективного заощадження

Це серйозно: почніть аналізувати всі свої доходи та витрати, аби почати витрачати гроші – усвідомлено. Витрачайте на це не більше 20 хв. на добу і це суттєво зменшить ваші непродуктивні видатки. Як мінімум на 20%.

Для цього користуйтеся чим-завгодно: таблицею в Excel, блокнотом чи мобільним застосунком, але завжди контролюйте та плануйте своє фінансове теперішнє й майбутнє. Наприклад, найпростіша техніка розподілу бюджету — «6 глечиків».

Йдеться про поділ доходу на шість категорій у певній пропорції:

  • Глечик 1: 55% вашого доходу йде на основні потреби: їжа, одяг, комунальні платежі тощо.
  • Глечик 2: 10% — на  відпочинок та спорт.
  • Глечик 3: 10% — на інвестиції та накопичення.
  • Глечик 4: 10% — на великі покупки та заощадження для непередбачуваних подій.
  • Глечик 5: 5% — на освіту та саморозвиток.
  • Глечик 6: 10% — на подарунки, донати та благодійність.

Облік та контроль

Завжди записуйте свої щоденні видатки та прикидайте можливі найближчі витрати

Дивіться – на чому можна заощаджувати, але виберіть для себе основне – те, на що ви дійсно завжди відкладатимете гроші. Наприклад: 10% на заощадження та 10% на донати ЗСУ та пожертви Церкві чи людям, що потребують підтримки.

Апріорно відкладаючи зі своїх надходжень відповідні частки, ви будете змушені, або починати менше витрачати на щось того не варте, або – почати – більше заробляти.

Заощаджуйте й інвестуйте з розумом

Іноземна валюта та золото, безперечно, можуть вважатися досить надійними формами збереження коштів, але ситуація в банківській сфері та загалом в економіці України показує, що можна використовувати й інші варіанти.

Заощаджувати вам допоможуть основні інвестиційні інструменти:

  • депозити в банках;
  • державні військові облігації (Облігації внутрішніх державних позик);
  • дорогоцінні метали;
  • нерухомість та оренда житлової та нежитлової нерухомості, землі;
  • акції, облігації;
  • крипто-інструменти тощо.

Вибирайте інструменти, які вам підходять, але пам’ятайте, що гроші не пробачають помилок, а будь-які інвестиції — це ризик. Особливо ж під час війни.

В ідеалі – самостійно заглибтеся в тему інвестицій та заощаджень, аби максимально в усьому цьому розібратися. Вибираючи ж експерта чи консультанта, теж не спішіть: поговоріть з кількома – в обраній вами сфері інвестування.

Не залазьте в борги, зокрема, й по картці

До кредитів треба завжди ставитись відповідально. Це як ліки: корисно, коли дозовано.

Є така консервативна формула, якщо не бажаєте проблем: платежі по кредиту (тіло +%, комісії тощо) мають складати не більш як 30% вашого щомісячного заробітку. Це оптимальна величина.

Завжди примножуйте заробіток, а не борги. Примноження капіталу подарує знання, кар’єру, корисні знайомства, а ви не витрачатимете час на пошук адвокатів чи уникнення судових виконавців або співробітників колекторських компаній.

За можливості завжди розраховуйте тільки на власні сили й здійснюйте покупки коштом кредиту тільки, коли впевнені, що ваш дохід дозволить перекрити займ до кінця місяця. Інакше потрапите в прірву списання відсотків й гроші йтимуть «в нікуди».

Стежте за власним кредитним рейтингом

Кредитний рейтинг — це оцінка особи або підприємця, яка зважує платоспроможність позичальника.

Якщо хочете мати швидкий і недорогий доступ до кредитних інструментів, не порушуйте графік погашення кредитів, бо інакше ви станете «токсичними» для кредитних установ й отримати гроші стане маловірогідно.

Як формується кредитний рейтинг:

  • скільки у вас кредитів та на які суми;
  • чи всі вчасно погашені, були або є прострочені;
  • як часто ви звертаєтесь за кредитами;
  • чи були відмови від банків, з яких причин;
  • загальна сума заборгованості станом на певну дату тощо.

Як стати надійним позичальником для банку:

  • вчасно сплачуйте щомісячні платежі по кредитці;
  • не беріть кредитні кошти або кредити, якщо цю суму не зможе покрити ваш щомісячний чистий дохід, враховуючи інші потреби.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень