3 травня: яке сьогодні свято

Що робили наші предки 3 травня, які народні прикмети збереглися та які свята відзначають сьогодні в Україні та світі

Як відзначали 3 травня наші предки

3 травня православна церква згадує преподобного Феодора Трихіна, в народі цей день був днем Окликання предків. Була поширена традиція 3 травня ходити на цвинтар, голосити, плакати і кликати родичів, яких уже немає в живих.

Ніяких важливих справ на 3 травня зазвичай не планували, не влаштовували хрестин та весіль. Це був час, призначений виключно для поминання померлих людей.

Рибалки в цей день не ходили на промисел. Вважалося, що ловити рибу в цей час – великий гріх. Ще з давніх-давен люди помітили, що 3 травня плотва починає метати ікру. Тому на Федора риболовлею займатися суворо заборонялося, щоб не турбувати рибу під час нересту.

Народні прикмети на 3 травня

Земля суха - прикмета, що не буде в цьому році багатого врожаю

Багато шишок на ялинах - хліб добре вродить. Урожай жита визначали за сосною.

3 травня було заборонено вирушати на риболовлю.

Хто в Україні відзначає професійне свято 3 травня

3 травня - День кондитера. Свято започаткували з 1932 року, коли був заснований Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.

Вперше в Європу ввезли кондитерські вироби під час мусульманського вторгнення в далекому VII столітті. 

Слово «кондитер» могло мати іншу назву. До прикладу, була версія «цукровар» або «маршмеллер». Звичне для нас слово походить від італійського слова «кандіере», яке означає «варити в цукрі». 

Яке 3 травня свято в світі

Всесвітній день свободи друку – це свято в 1993 році заснувала Організація об’єднаних націй. У цей день традиційно вручають Всесвітню премію ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси, засновану на честь журналіста Гільєрмо Кано, який загинув в Колумбії в 1986 році.

Міжнародний день сонця – відзначається в різних країнах з 1994 року. Його засновники хотіли, щоб свято нагадувало як про роль самого світила – джерела життя на землі, так і про важливість використання поновлюваних джерел енергії, в тому числі сонячних батарей.

Днем народження «спаму» вважається 3 травня 1978 року. Першим спамером стала компанія DEC, яка займалася виробництвом електроніки. Відправивши по мережі Arpanet повідомлення про продаж своїх нових міні-комп'ютерів, компанія знайшла нове рішення для просування товару на ринку. В цей день рекламне повідомлення було надіслано на 400 поштових електронних адрес. Свою нинішню назву цей метод отримав уже в 1993 році. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень