25 квітня — Чистий четвер: що потрібно зробити у цей день

Сьогодні православні християни відзначають Чистий четвер, який є одним з найважливіших днів Страсної седмиці

Для тих, хто дотримується Божих заповідей, буде правильно почати зустрічати Чистий четвер із покаяння та обмивання. Адже саме в четвер Ісус Христос перед розп'яттям і стражданнями омивав ноги своїм учням. Ось чому четвер називається Чистим.

У Церковній традиції суть Великого четверга пов'язують зі спогадами Таємної вечері, коли Христос встановив Святе Причастя. 

Цього дня у храмах зранку звершується Літургія Василія Великого. Існує традиція, згідно з якою на Чистий Четвер допускалися до Причастя навіть ті люди, на яких за важкі гріхи було накладено сувору покуту.

А ввечері служиться так звана Утреня Великої П’ятниці. Віряни беруть освячені на Стрітення великі воскові свічки та приходять до храму.

За звичаєм, віряни намагаються підтримувати полум’я на свічках, а після закінчення Богослужіння обережно несуть цей вогонь додому. А там малюють над входом маленький хрестик, цим самим доручаючи Господу захист своїх домівок від нечистої сили, спокус та інших негараздів. 

Що потрібно зробити в Чистий четвер

Вмитися в Чистий четвер водою, в яку занурене срібло, означає позбутися усього поганого та негативного.

Ще в народі є таке повір'я: в ніч перед Чистим четвергом потрібно залишити на підвіконні на вулиці мило. Найкраще, щоб на нього потрапляв місяць. Кажуть, що змиваючи із себе негатив такою водою в Чистий четвер, можна позбутися від хвороб шкіри.

Протягом усього дня потрібно наводити порядок в домі: мити підлогу, витирати пил, робити прибирання, прати штори тощо. А ось у Страсну п'ятницю прибирання та всі інші роботи заборонені.

Із приводу того, чи варто прибирати на кладовищі у Чистий четвер, існують розбіжності.

Церква пропонує у передвеликодній Чистий четвер відвідувати не кладовище, а церкву, де читаються молитви і очищаються душі живих. Вважається, що краще поставити в храмі свічки за покійних і вшанувати їхню пам'ять тут. А прибирати на могилах покійних краще в інші дні.

Також у Чистий четвер господиня повинна була підготувати сіль до великоднього столу. Робила вона це так: брала грудку солі, загортала її в ганчірку та клала до печі, щоб вона обгоріла.

Далі сіль збирали та зберігали до Великодня. На Великдень господар брав трішки цієї солі та клав на хліб і ставив паляницю у кут під образи. Також цю сіль використовували при шлункових хворобах худоби.

Що не можна робити в Чистий четвер?

Найбільшим гріхом у православ'ї вважається весілля в Чистий четвер. Та й узагалі зв'язувати себе шлюбними узами в будь-який інший день під час Великого Посту не можна. У православ'ї називають це великим гріхом. Усі дні необхідно проводити в покаянні. Головне - молитва, сповідь. Ніяких танців, пісень, гулянь та частувань.

А ось хрестити дитину у Чистий четвер дозволяється. Більш того, - цей день вважається найкращим для хрещення. Справляючи хрестини, стіл повинен бути пісним. І сам захід має проходити без шуму та веселощів. 

З Чистого четверга і до свята Великодня забороняється віддавати що-небудь з дому: починаючи від солі, закінчуючи грошима. Вважається, що порушивши заборону, можна віддати своє здоров'я і благополуччя.

Також у цей день заведено позбуватися старого мотлоху. До речі, саме цього дня його треба саме викинути, а не віддавати іншим людям. Віддати старі речі на благодійність варто не у Чистий четвер, а пізніше.

У православ'ї вважається, що не можна починати пекти паски та фарбувати яйця в Чистий четвер до тих пір, поки в будинку не буде порядку. 

Брудну воду, якою ви мили підлогу, виливати в будинку не можна. Її потрібно винести на вулицю та вилити якомога далі від місця свого проживання. Вважається, якщо помили підлогу в Чистий четвер, то ви таким чином очистили свій будинок від всього бруду й негативу. 

Крім цього, не можна лаятися й лихословити.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень