Цікаві туристичні родзинки Рівненщини, про які знають не усі

Красносільський вітряк

У селі Красносілля Гощанського району зберігся побудований ще в 1895 році старовинний вітряк - один з найстаріших на Україні.

Такі млини не мали різьблених прикрас чи ганків. Майстер, який збудував вітряк - чех Іван Клічнік. Млин належить до стовпових млинів. Стіни вертикальні, каркасної будови, обшиті дошками до самого низу. 

У цьому селі регулярно проводиться фестиваль «Красносільські вітряки» - свято народної творчості, історії та побуту, яке відвідують туристи Рівненської та інших областей.

Луківські «Хрести»

На північній стороні села Воронки, що у Володимирецькому районі, стоять великі та маленькіхрести.  Пригірок біля них обгороджений жердинами. Під хрестами на землі — жовті бідончики, миски, хороший скляний посуд. А самі символи обвішані рушниками, стрічками різних кольорів, вишитими фартухами.

Їдуть сюди люди звідусіль, бо вірять, що ці хрести допомагають зцілитися, щоб задумане збулося, щоб мати дітей, щоб чоловік не пив, щоб жінка не гуляла, щоб господарство велося. 

У Луко та сусідніх селах розповідають багато легенд про це урочище "Старці" і ті Хрести. 

Було це після 1861 року. У той рік страшна зима була, мор на людей і худобу ходив. Хати й хліви позамітало, люди копали тунелі в снігу. 

Вже як пішла відлига, поїхали хуторяни в ліс й натрапили там на мертвих людей. Вони сиділи, притулившись одне до одного: дід, жінка, діти. Бідно вдягнені, як старці. Певне, від голоду і холоду не дійшли до перших хат всього 5 кілометрів.

Пройшла така сувора зима, але тіл їх не зачепили, не рознесли дикі звірі. І коли зібралися люди їх хоронити, в діда раптом випала незвичайна іконка (її потім прибили на найвищому хресті).

Згодом приїхав православний священик і сказав, що то була сім’я старообрядців. Куди вони йшли, куди добиралися — таємниця, яку забрали з собою в могилу.

Та пам`ять про Хрести живе. Кожне покоління луківчан і жителів сусідніх сіл поновлюють ті хрести, доглядають, носять їжу. І просять Бога, щоб рідні й близькі з далеких країв добиралися вчасно додому, щоб ніколи і нікому з їхнього роду не довелося помирати голодною і холодною смертю.

Гора Іспряча

Розташована між селами Тростянець і Залужжя, що на Дубенщині.

Свята гора Іспряча або Божа гора у минулі віки була відома на Волині своєю чудодійністю.

Зараз там є Церква Олександра Невського та каплиця на місці каменю з відбитком стопи Матері Божої.

Древньослав`янські кургани могильників в урочищі Юзефін

Глинівські кургани могильники ХІ – ХІІІ століття – общинне кладовище часів Київської Русі. Розташовані за 6 кілометрів на північ від села Глинне в урочищі Юзефін, що на Рокитнівщині.

Займає кладовище площу 120 на 50 метрів, витягнуте зі сходу на захід. Всього тут 28 курганів. Могильники знаходяться в лісі, на невеличкому піщаному підвищенні, за  5 км  на захід від р. Ствиги.

Його дослідження було здійснено у 1980 році. 

Ще однією історичною пам’яткою села Глинне є кам’яні тесані хрести, які знаходяться на околиці села. Їх поява більше всього пов’язана із козацько-селянськими виступами під проводом Северина Наливайка.

За матеріалами rivne.travel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень