Як пройшов 2019 рік в Україні (ФОТО/ВІДЕО)

Про здобутки і втрати

Один із нібито китайських прокльонів звучить так: "Щоб ти жив у часи змін".

Чи справді у Китаї хоч колись існував такий вислів – невідомо, але те, що він правдивий – доконаний факт.

Щоб у цьому переконатись, досить поглянути на Україну 2019 року. Колосальні зміни у політичному ландшафті поставили країну перед дуже складним і глибоким внутрішнім розколом.

"Українська правда" пропонує згадати, як ми дійшли до такого життя, які ключові події та люди 2019-го запам'ятались країні та світу.

Січень

Новий "слуга"

Опівночі 31 грудня 2018 року, коли країна дорізала салати і наливала ігристе, на каналі олігарха Ігоря Коломойського пролунало незвичне привітання.

Українців із Новим роком вітав не чинний на тоді президент Петро Порошенко, а комік Володимир Зеленський. 

Лідер "Кварталу 95" заявив, що буде балотуватись у президенти. Тож 2019 рік почався для українців із Зеленського на "плюсах". 

А, як каже народне прислів'я, як зустрінеш рік, так його і проведеш. 

Томос

6 січня, у переддень Різдва, у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив предстоятелю щойно створеної об'єднаної Православної Церкви України митрополиту київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію.

Лютий

Када будут гроши?..

У лютому 2019-го головною медійною подією став так званий "Свинарчукгейт" – скандал зі ймовірною причетністю близького соратника тодішнього президента Петра Порошенка Олега Гладковського і його сина до корупційних схем в "Укроборонпромі".

Всі соціальні мережі та телевізори в один момент заповнили скріни переписки Гладковського-молодшого з "партнерами". 

До побачення, Євробачення!

Українська співачка Maruv у лютому 2019-го виграла національний відбір на конкурс Євробачення. Але представити Україну їй не дозволили.

Вся річ була у тому, що Maruv мала гастрольні тури по Росії, що для організаторів відбору і значної частини суспільства було неприпустимим.

Березень

Вибори. Вибори, Тур 1!

31 березня після оголошення екзитполів першого туру виборів президента у всіх штабах була напружена атмосфера. Дехто мусив пережити факт свого фіаско, як Юлія Тимошенко. Хтось готувався до вирішальної битви, як Петро Порошенко.

А от Володимир Зеленський просто всім дякував, вчився одягати піджак перед виступом і навіть плодив меми, як-то "екзитполів багато – переможець один".

Квітень

Думай-те!

Квітень 2019-го можна по праву вважати офіційним початком "блогерської" епохи в українській політиці. 

Саме після відомого відеовиклику на дебати на стадіоні, який Володимир Зеленський опублікував 3 квітня, всі свої заяви почали робити не через повідомлення пресслужб чи дописи у соцмережах, а через відеозвернення.

Але початок цьому поклав таки згаданий ролик "Думай-те".

Стадіон так стадіон!

Зеленський своїм відеовикликом задав новий стандарт політичної комунікації. У тому ролику він дав Порошенку 24 години, щоб погодитись на дебати на стадіоні.

І Петро Олексійович погодився. Та ще й зробив це у спосіб, який запропонував сам Зеленський – через відеозвернення.

4 квітня Порошенко опублікував свою відповідь, звідки пішов мем "Стадіон так стадіон".

А завершилось все історичним уже батлом на "Олімпійському", де так до кінця й не було ясно, хто ж кого поставив на коліна.

Травень

Зенавгурація

Депутати старої Верховної Ради до останнього відтягували призначення дати інавгурації президента Зеленського. І не дарма.

У своєму першому ж виступі після того, як отримав булаву, Зеленський оголосив про розпуск Ради.

Того ж дня ввечері у відставку подав прем'єр Володимир Гройсман.

Червень

Подати "Голос"

Після оголошення дострокових виборів у Раду в політику нарешті вирішив податись Святослав Вакарчук. На президентських виборах він до останнього тримав інтригу, але врешті відмовився балотуватись.

На парламентські вибори Вакарчук вирішив піти і зібрав свою партію з назвою "Голос".

Паралельно з цим свої політсили збирали і Гройсман, і Ігор Смешко, і Анатолій Гриценко тощо, тощо. Але "Голосу" судилось стати єдиною новою силою, яка зайшла в Раду. Не рахуючи, звичайно, "Слугу народу".

Липень

Розбійник, на вихід!

10 липня 2019 року увійде в історію як початок кінця "епохи розбійників". І добрих манер. 

Новообраний президент Зеленський, відчуваючи ейфорію від власного успіху та потенційного успіху своєї партії, взявся публічно відчитувати секретаря Бориспільської міськради, бо той багато говорив, а колись був засуджений за розбій.

"Вийди отсюда, розбійник!" – один із найвідоміших мемів доби Зеленського. Але в останні місяці 2019 року, коли у фракції Зеленського у Раді знайшовся ґвалтівник, любитель путан і просто маса хамів, цей мем став не таким смішним. Хоча, може, і навпаки...

Трускавецька академія

Перемога партії Зеленського на дострокових виборах була річчю прогнозованою. Можливо, такого розгрому ніхто не чекав, але загальний результат проглядався задовго до самого дня голосування.

Але така кількість "нових" облич змусила Зе!команду шукати нестандарних рішень. Адже багато кого треба було навчити не те, що бути державним мужем, а й банально поводитися у парламенті та розуміти, що воно за риба така – законотворчість.

Місцем навчання став Трускавецький готель Rixos, який тепер назавжди вписаний в історію української політики. 

Серпень

Нова Рада і уряд

Пів дня роботи, кілька годин формальностей – і 29 серпня Україна отримала нову Верховну Раду з новим керівництвом та новенький уряд, щоправда, "інкрустований" кількома "старими кадрами". 

Вересень

Обмін полоненими

7 вересня в аеропорту Борисполя приземлився літак із Москви. Мало того, що літаки зі столиці Росії уже давно не сідають у Києві, так цей борт був ще й заповнений людьми, яких дуже давно чекали вдома – 35 українських полонених та в'язнів Кремля.

Моряки із захоплених у Керченській протоці кораблів, Олег Сенцов і Микола Карпюк, Володимир Балух та Олександр Кольченко, яких місяцями і роками чекали, нарешті прилетіли в Україну.

Супроводжував їх доти нікому не відомий помічник Зеленського Андрій Єрмак, який, як з'ясувалось, і займався питанням їхнього обміну. Тепер це один із найбільш утаємничених та впливових соратників президента.

Дзвінки "друга"

25 вересня відбулася перша офіційна зустріч Зеленського і президента США Дональда Трампа. 

Правда, відбулась вона не у Білому домі, а в Нью-Йорку на полях засідання генасамблеї ООН.

Зустріч хоч і була першою, але до того два президенти мали досить жвавий діалог – телефоном. Настільки жвавий, що Трампу доведеться пережити принизливу, хай і безперспективну, процедуру оголошенння імпічменту.

Жовтень

"Розведе, як фраєра, формула Штайнмаєра"

6 жовтня, після місяця роботи нової Ради й уряду, на Майдані зібралась кількатисячна акція протесту "Ні капітуляції!"

Приводом стала готовність нової влади імплементувати так звану "формулу Штайнмаєра". Хоча справжні причини, як і завжди з Майданами, зовсім в іншому. 

Пресмарафонець

Про телефонні розмови з Трампом президенту Зеленському довелося кілька десятків разів відповідати українським і закордонним журналістам у ході вигаданого ним самим пресмарафону.

На київському фудкорті 10 жовтня президент за столом із наїдками працював у режимі прийомного дня, запускаючи усе нові й нові партії журналістів та відповідаючи на їхні запитання упродовж рекордних 14 годин.

Листопад

Окрадені у морі кораблі

18 листопада Росія віддала Україні незаконно захоплені у неї у Керченській протоці українські катери "Нікополь", "Бердянськ" та буксир "Яни Капу".

Віддала, але не повністю. "Познімали навіть плафони, розетки і унітази. Так що ми зараз покажемо всьому світу варварське ставлення росіян", – розповів командувавч ВМС України Ігор Воронченко.

Грудень

Домовлятись із чортом в "Нормандському форматі" 

9 грудня у Парижі відбулася зустріч "Нормандської четвірки". Вперше Володимир Зеленський зустрівся наживо з Володимиром Путіним. 

В Україні багато хто боявся цієї зустрічі, багато хто вийшов на акції протесту, щоб окреслити Зеленському "червоні лінії". 

Але все минулось. Зеленський нагадав Путіну про Крим, потролив Лаврова, довів до нервового зриву Суркова. Словом, недаремно злітав. Хоч якогось конкретнішого результату тієї зустрічі й не було.

Однак відсутність поганих новин – уже хороша новина.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень