20 робіт Ніла Хасевича – легенди УПА з Рівненщини – віднайшли на Тернопільщині (ВІДЕО)

Розкопали, можливо, найбільший архів ОУН

Ніл Хасевич, безперечно, є однією з найпомітніших постатей в історії визвольних змагань України і зокрема в період 40-50 років.

Він народився і загинув на Рівненщині. Загинув у бою 4 березня 1952 р.

«Художник із криївки» вів свою боротьбу до останнього, хоча ще замолоду втратив ногу і був інвалідом – геніальним митцем, який створив неповторний стиль УПА.

Про Хасевича за 60 секунд

Сьогодні Олександр Булига в групі Люблю Музей передрукував важливе повідомлення. В ньому сказано:

У Тернопільській області в трьох бідонах віднайдено найбільший архів ОУН. Документи датовані 1948-1951 роками, особисті речі повстанців.

 

Найцікавіша знахідна понад 20 малюнків авторства Ніла Хасевича. Презентація знахідки відбудеться 14 грудня 2021 року об 11-00 у приміщенні Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини (вул. Медова, 5).

 

У трьох бідонах, знайдених пошуківцями Андрієм Хруником і Андрієм Остапом на Бережанщині, виявлено речі повстанців: вишиванка, фотоапарат, булавки, нитки, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури тощо, а також бібліотека, складена з радянських книжок.

 

Родзинкою матеріалів з бідонів є альбом з роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля, члена Української Головної Визвольної Ради Ніла Хасевича. У альбомі представлено понад 20 робіт, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками підпілля.

 

Важливими матеріалами є звіти теренових осередків ОУН, датовані 1949-1951 рр., з Тернопільщини, а також із Львівського краю ОУН та Волині (Берестейщина, Рівненщина, Житомирщина та ін.).

На цьому короткому відео представлені кращі роботи Ніла Хасевича

Більше про знахідку на Тернопільщині у ФБ-повідомленні далі:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень