19 грудня - День святого Миколая: звичаї, заборони та прикмети свята

У православній церкві 19 грудня вшановують святого Миколая

У народі святого Миколу вважали головним помічником для засуджених за нескоєні діяння. Микола є покровителем купців, дітей та моряків.

Також Микола був покровителем і шлюбів і йому молилися про щасливе сімейне життя.

Вранці 19 грудня люди обов’язково вирушали до церкви, служили молебні та після цього накривали багаті столи.

В Україні дуже шанують день Миколи Чудотворця. Особливо нетерпляче на це свято очікують дітлахи, адже святитель Миколай обов’язково покладе під подушку якийсь подарунок.

Так, напередодні свята діти пишуть святому листи із проханням здійснити їхні мрії. І зранку 19 грудня одразу зазирають під подушку, очікуючи виконання Миколаєм Угодником їхніх бажань.

Свято Миколая відкриває низку різдвяних і новорічних урочистостей. Саме цього дня у містах України запалюють новорічну ялинку.

Традиційним частуванням цього дня є миколайчики – медові пряники, прикрашені яскравою глазур’ю. Найбільш поширене випікання у формі дідуся в кожусі, але роблять їх також у формі янгола, зірки, сонечка, півмісяця, півників, коників тощо.

Що не можна робити 19 грудня

Не можна порушувати Різдвяний піст. Дозволяється їсти рибу, проте інші продукти тваринного походження все ще під забороною.

Не можна 19 грудня давати гроші в борг. У цей день не варто давати грошей навіть найближчим людям, в іншому випадку віддасте всю свою удачу і благополуччя.

Не можна займатися домашніми справами та рукоділлям.

Якщо 19 грудня відмовити в милостині жебракам, незабаром можна опинитися на їхньому місці. У це вірили прапрапрадіди і намагалися зробити все можливе, щоб допомогти нужденним.

Заборонено в цей день залишати посуд і підлогу немитими. Предки були впевнені: якщо 19 грудня оточити себе брудом, може наступити чорна смуга.

Народні прикмети на 19 грудня

  • З’явився іній – в наступному році вдасться зібрати багатий урожай.
  • Яка погода на Миколу Зимового, таким буде день Миколи весняного (22 травня).
  • Морозний і сонячний день – прикмета того, що буде неврожай в наступному році.
  • Скільки снігу на Миколу, стільки навесні і трави буде 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень