17 грудня – професійне свято державних виконавців: хто ці люди і що вони роблять

Робота у них – не з легких

Професійне свято сьогодні відзначають працівники державної виконавчої служби. День встановлено указом президента у 2009 році.

У Рівненській області 18 територіальних відділів, у яких працює 176 співробітників, 111 із них — державні виконавці. Завдання у них непросте. Від конфіскації майна – до арешту рахунків за комунальні борги.

На кожного працівника в середньому – понад тисяча проваджень

Наразі в органах ДВС Рівненської області перебуває на виконанні 135 240 виконавчих документів. З них завершено менш як половина. І це на понад 10,5 тисяч більше у порівнянні зі звітним періодом торік.

Виходить, що в середньому на кожного державного виконавця випадає більш як тисяча справ.

Найчастіше на Рівненщині конфісковують автомобілі

Цього року на Рівненщині конфіскували 14 транспортних засобів. Підстав для цього є безліч: порушення митних правил, конфіскація майна засудженого, і т.д. Після продажу кошти переказують у дохід держави. Якщо ніхто не виявив бажання придбати автомобілі через відкритий аукціон (СЕТАМ) – їх можуть передати безоплатно (Постанова КМУ №985 п. 14) або ж утилізувати.

Скільки рахунків цього року арештували через борги за комуналку

Такої статистики державні виконавці не ведуть. Але впродовж року виконанню підлягало майже 3,5 тисячі документів цієї категорії на понад 44 млн грн. З них впродовж року стягнули 4,4 млн грн по 532 документах. Вочевидь, свої корективи внесли карантинні обмеження та пов’язані з ними мораторії.

Відповідно до змін у законодавстві за комунальні борги можуть навіть забрати житло. Але поки таких випадків на Рівненщині не траплялося.

Аліменти

Найбільше проваджень державних виконавчих служб стосуються саме аліментів – понад 15,5 тисяч. З початку року державні виконавці Рівненської області стягнули 139,8 млн грн аліментів на користь 8 826 дітей. Це на 14 мільйонів більше, ніж торік.

Досить дієвим механізмом впливу на боржників із аліментів є тимчасові обмеження. Державні виконавці винесли майже 4 тисячі постанов про тимчасове обмеження у праві виїзду закордон, у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання.

Найбільша кількість постанов про встановлення тимчасового обмеження винесено в м.Рівне (426), колишніх Сарненському (345), Рокитнівському (239) та Рівненському (222) районах.

Понад 31 мільйон аліментів вдалося стягнути саме завдяки вищевказаним обмеженням.

Третина боржниць аліментів – мами

У Рівненській області в органах державної виконавчої служби перебувають 417 документів про стягнення аліментів, за якими боржницями є саме жінки.

Найбільшу кількість таких випадків зареєстровано в колишніх

  • Сарненському (73),
  • Здолбунівському (56),
  • Рівненському (52),
  • Острозькому (36) районах.

Кошти не сплачуються на утримання 630 дітей. Лише частина жінок систематично сплачують аліменти, до решти вживають примусові заходи зі стягнення коштів. 359 жінок є боржницями з аліментів.

Серед основних причин невиконання рішень про стягнення аліментів, боржниками за якими є жінки – ведення аморального способу життя, відбування покарання, перебування у відпустці з догляду за іншою дитиною. Серед інших причин – оголошення боржниці в розшук, відсутність майна та коштів, відсутність постійного доходу.

Скільки заробляє державний виконавець

Середня зарплата державного виконавця від 6 до 8 тисяч. Усе досить індивідуально та диференційовано, адже зарплата формується із окремих виплат (оклад, надбавка за вислугу років, премія і т.д.). Але фахівців не вистачає.

У відділах Рівненської області нині є 33 вакансії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень