Чому 16 листопада намагалися не виходити з дому: народні прикмети

У цей день вшановують пам’ять Анни Всеволодівни – дочки київського князя Всеволода Ярославовича

Її братом був великий князь Володимир Мономах. Батьки хотіли, щоб княжна вийшла заміж за візантійського принца, але доля склалася інакше. Дівчина вирішила присвятити себе Богу.

Князь Всеволод в Києві для доньки звів Андріївський монастир. Вона стала в ньому ігуменею. При монастирі була відкрита перша в Європі школа для дівчаток, в якій навчали письма, ремеслам і співу.

У цей день було прийнято ласувати замороженими ягодами (брусницею, журавлиною, морошкою). З них варили кисіль, додавали їх в здобу і інші страви.

Стародавні слов’яни вірили, що в цей день на землю спускається нечиста сила, ходить біля людей і дивиться на те, хто і як живе. В цю дату не рекомендували без особливої потреби залишати житло, ходити в людні місця, сваритися з кимось і відправлятися в далеку дорогу.

Народні прикмети на 16 листопада

Якщо до вечора мороз, то зима буде теплою.

Вранці мороз вдарив – випаде багато снігу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень