15 лютого — Стрітення Господнє: які чотири речі потрібно зробити жінкам у цей день

15 лютого християни відзначають одне з 12 найголовніших церковних свят року — Стрітення Господнє

Назва Стрітення у перекладі зі старослов’янської означає “зустріч” або ж “радість”. Отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симеоном і пророчицею Анною.

Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

Стрітення символізує не тільки зустріч Старого і Нового Завітів та явлення немовляти Ісуса світові. У народному побуті цей день здавна вважався зустріччю зими із весною.

У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо — туди де була зима. По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати.

Якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро буде потепління. Якщо ввечері стало холодніше, то зима ще зостанеться на деякий час.

З цим днем ​​пов’язано багато традицій і прикмет.

Які ж чотири справи обов’язково варто зробити жінці в цей день?

У цей день кожній жінці слід відмовитися від побутових клопотів. Відкладіть прання та інші побутові клопоти на інший день.

Не потрібно також в цей день займатися вишивкою, шиттям або в’язанням. 

Звичайно ж головним і важливим правилом в цей день є молитва. Жінці варто відвідати храм і помолитися за здоров’я рідних і близьких. 

Також варто набрати додому свяченої води і принести освячену свічку. Стрітенська вода володіє такими ж цілющими властивостями, як і водохресна. 

Що робили на Стрітення?

Якщо на Стрітення з дахів звисали бурульки — їх збирали і розтоплювали, додаючи у воду. Таку воду вважали цілющою, здатною вилікувати як рани чи внутрішні захворювання, так і вберегти від злого ока і відьмацьких чар. 

Ворожіння на Стрітення було таке: виставляли тарілку з зерном на ніч на вулицю. Як зранку на ньому з’явилась роса, то буде врожай, як нема роси — справи будуть кепські.

В цей день в церквах святили воду та свічі. Посвячені на Стрітення свічки звалися “громичними”, бо їх запалювали і ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому. 

На Стрітення не можна:

Лаятися, сваритися, прибирати, вишивати, прати, працювати.

Також не радили на Стрітення вирушати у далеку мандрівку. 

Ще одна цікава заборона – класти у цей день гроші на кухонний стіл.Вірили, що тоді удача від вас відцурається, а гроші буквально будуть витікати крізь пальці.

Народні прикмети на 14 лютого

Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай.

Відлига – жди пізньої весни.

День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.

Як на Стрітення з стріх капає, ще велика буде зима.

Як на Стрітення є під стріхами бурульки, то цього року буде добрий урожай кукурудзи.

Якщо на Стрітення холодно, то вже скоро весна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень