Завтра - Трійця: що не можна робити у це свято

Деякі традиції, яких дотримувалися наші предки у це свято, викликають посмішку

Як і будь-яке інше православне свято, Трійця не забороняє працювати, хіба що, в хаті, і то лише за потребою. Приміром, дозволяється тільки готувати їжу на святковий стіл і годувати та поїти домашніх тварин і худобу.

Займатися прибиранням, рукоділлям, стригтися суворо заборонено.

У свято Трійці землю називають іменинницею, вважається, що вона святкує свій день народження. У цей день не можна косити траву або орати поле.

Можна тільки прикрашати будинок травами та гілками, принесеними напередодні й освяченими в церкві.

Причому рослини не можна прибирати всі три дні свята.


Чого не можна робити на природі

На Трійцю не можна купатися в річці або озері — наші предки ще з дохристиянських часів вірили, що в цей час русалки намагаються потягти людину до себе на дно.

У минулому три святкові дні наші предки намагалися близько не підходити до води, навіть щоб просто вмитися.

Існує повір'я, що на Трійцю не обходиться без утопленика. Тому, як би не було жарко цього дня, краще не ризикувати і не перевіряти на собі цю прикмету.

Також наші предки у ці дні не ходили до лісу, вважаючи, що тут на людей чатували мавки та лісовики, які заманювали вглиб і лоскотали до смерті. 

Чого не можна робити вірянам

На Трійцю ніколи не гуляли весіль, а сватання, навпаки, заохочували — це вважалося доброю прикметою, спільне життя буде довгим і щасливим.

Народні прикмети

Мабуть, найвідоміша прикмета – на Трійцю завжди йде дощ.

У народі кажуть, що дощ у день Святої Трійці – це сльози за померлими людьми, адже суботу перед Трійцею називають батьківською.

За народними традиціями, на тих людей, які не дотримувались заборон на Трійцю, чекало покарання і різні напасті. Наприклад, у тих, хто оре, худоба впаде.

У тих, хто сіє на Трійцю, град поб'є посіви.

У тих, хто пряде шерсть, вівці заблукають. Той, хто будує огорожу і в'є мотузки, сам зігнеться в дугу. 

Існує повір’я про те, що рослини на це свято наділяються особливою магічною силою, що відбилося в звичаї збирати в ніч на Трійцю лікарські трави. Вважається, що зібрані у це свято трави володіють величезним цілющим ефектом і працюють як потужні обереги.

Полин, зірваний на Трійцю, надійно оберігає будинок і сім’ю від всієї нечистої сили і підступів чаклунів.

За допомогою любистку дівчата ворожили на наречених. М’ята оберігала дітей від поганих снів і нічних криків. А тим’ян і чебрець допомагали жінкам завагітніти і виносити здорову дитину.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень