14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: звичаї, прикмети та заборони свята

14 вересня за новим церковним календарем відзначають одне з 12 головних свят - Воздвиження Хреста Господнього

14 вересня також згадують святителя Іоана Златоуста і Ліснинську ікону Божої Матері.

У свято заведено сходити до храму та помолитися за здоров'я, благополуччя і щастя в родині. Перед Ліснинською іконою Богородиці просять про зцілення близьких і дітей від фізичних і душевних хвороб.

Свято Воздвиження пов’язане з біблійною легендою про те, як із трьох знайдених хрестів визначали, на якому з них був розіп’ятий Ісус Христос.

Знайдені хрести по черзі прикладали до щойно померлих. І от після одного прикладання небіжчик воскрес. Так і був знайдений хрест, на якому колись розіп’яли Христа.

14 вересня наші предки дотримувалися суворого посту. Хрест Господній сприймали як символ страждань, і відмовлялися від смачної їжі, щоб вшанувати мученицьку смерть Ісуса. Вірили, що того, хто буде постити на Воздвиження, обов'язково благословить Господь.

За народним переказами, 14 вересня відбувається битва між добром і злом, одна на іншу дві сили піднімаються. За допомогою Святого Хреста Господнього, який підіймається з земних надр, перемогу здобуває добро.

Наші предки вірили, що в цей день настає справжня погодна осінь, а птахи починають відлітати в теплі краї. Ночі стають помітно коротшими, а дні - холоднішими.

Що не можна робити 14 вересня

Не можна 14 вересня ходити в ліс. Наші предки вірили, що змії, які заповзли в гущавину, можуть потягти туди й подорожнього. 

Не можна залишати відчиненими двері у дім та вікна, бо змії туди проникнуть і покусають домочадців.

Представницям прекрасної статі забороняється 14 вересня займатися будь-якими домашніми справами, крім тих, що пов'язані з капустою.

За старими повір'ям, в свято 14 вересня окрім побудови нових будівель не можна починати ніякі справи, інакше вони будуть приречені на провал. Це вважалося головною забороною дня.

У цей день залишки їжі та хлібні крихти не можна викидати зі столу, інакше в родині може наступити голод.

Народні прикмети на 14 вересня

  • На Воздвиження сильно холодно і йде дощ - буде зима холодною.
  • Літо буде теплим - якщо на Воздвиження вітер сильний.
  • Хороша, тепла, сонячна погода на Воздвиження - до Покрови морозу не чекати

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень