12 цікавих фактів про хліб: Французи їдять 67 кг на рік

Дещо відверто дивує

Хліб усьому голова. Таких правил дотримуються не лише українці, хліб шанують у всьому світі. Пропонуємо вам ознайомитися з кількома цікавими фактами про хліб.

1.

Кожного дня в усьому світі з’їдають 9 мільйонів одиниць хліба. І приблизно половина цього хліба йде на виготовлення бутербродів. Рекордсмени в цій справі французи: вони споживають 67 кг хліба на душу населення на рік. Це – найбільший показник в Европі.

2.

За свідченнями археологів перший хліб почали випікати понад 7 тисяч років тому. Він був виготовлений не зі злаків, а з жолудів. А там, де не росли дуби, борошно робили з горіхів.

3.

В різних країнах його виготовляли з того зерна, яке там росло. Наші пращури пекли з пшеничної, житньої, вівсяної муки. Індіанці – з кукурудзяної, єгиптяни — з дурри, або азійський сорго…

4.

У кожного народу є свої улюблені рецепти виготовлення хліба. У кавказців – лаваш, у євреїв – маца, у німців — брецель, у французів — багет, в італійців — чіабата, в мексиканців — тортилья, а в індійців – чапати.

5.

Однією з найдавніших одиниць виміру в багатьох народів було ячмінне зерно. Так, наприклад, дюйм в англосаксонській системі числення дорівнює трьом ячмінним зерняткам.

6.

З давніх-давен пекарі дуже цінувалися. У Стародавній Греції булочник міг зайняти дуже високу посаду. У Римі раб, що вмів пекти хліб, коштував в десять разів дорожче вправного гладіатора. А за старими німецьким законам злочинець, який убив пекаря, карався втричі суворіше, ніж за вбивство будь-якої іншої людини. У Візантії пекарі не обкладалися ніякими державними повинностями, але, якщо вони випікали і продавали хліб низької якості, їх могли піддавати покаранням – відшмагати, обстригти наголо, прив’язати до ганебного стовпа, відправити у вигнання.

7.

У багатьох народів досі існує традиція з’їдати весь хліб до крихти і знаходити застосування навіть черствому шматочку, тому що викидати хліб — гріх. В середні віки в Європі хлібом також користувалися не тільки для їжі, але і для сервірування столу. Черстві шматки хліба клали на стіл замість тарілок, а вже на них клали їжу. Після обіду хліб, що просочився цією їжею з’їдали або віддавали собакам.

8.

Історія булочки з родзинками може змусити і гидливо поморщитися, і посміхнутися. Одного разу знаменитий булочник сильно осоромився: в тісто, призначене для саєчок, випадково потрапив тарган. Бідолаху-пекаря викликали «на килим» і з обуренням пред’явили йому зіпсований виріб. Філіпов не розгубився: він заявив, що темно-коричневий «сюрприз» у здобі – звичайна родзинка. І зараз же довів свої слова справою: з’їв булку, знищивши усі докази. А коли гроза минула, подумав, чому б справді не спробувати класти в булочки родзинки …

9.

«Король» сучасного фастфуду — сендвіч – був винайдений графом Сендвічем, який був настільки схиблений на іграх, що не бажав відриватися на їжу. Він грою заробляв на експедиції в далекі країни. Одна з його експедицій відкрила нові землі, які назвали ім’ям спонсора. На карті світу з’явилися Сандвічеві острови, а лорд Сендвіч цим увійшов в історію двічі. Саме він і звелів приносити йому їжу, вміщену між двома шматками хліба, щоби м’ясо чи щось ще з «начинки» не бруднило пальців.

10.

З хлібом пов’язано багато незвичайних рекордів з Книги Гіннеса. Наприклад, справжнісінький гігант серед булок з’явився в 1996 році в мексиканському Акапулько. Місцеві пекарі спекли диво-виріб завдовжки понад 9 км.

11.

Лаври приготування найшвидшої булочки належать пекарям з Wheat Montana Farms and Bakery, рекорд яких був занесений в книгу рекордів Гіннеса в 1995 році. Вони змолотили пшеницю в полі, змололи її в борошно, а потім замісили, сформували коржик і випекли його всього за 8 хвилин і 13 секунд.

12.

Найбільший коровай в світі був зареєстрований на Софіївській площі в Києві і потрапив до Книги рекордів Гіннеса. Коровай спекли спеціально для «Свята хліба та врожаю». Його вага була 150 кг, висота 65 см, а діаметр рекордсмена виявився 160 см.

Джерело: croshbriosh

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень