19 лютого жінки «вимітали» з дому обридлих друзів чоловіка: народні прикмети

19 лютого - день Вакули

19 лютого вшановують пам'ять преподобного Вакули, єпископа Смирнського, який прославився як перший єпископ, який служив у Малій Азії. 

Якщо свята Агафія (18 лютого) вважається покровителькою і рятівницею корів, то святий Вакула оберігав новонароджених телят.

У багатьох селах у цей день проводили обряд «моління молока». Після отелення корови, коли молоко стає придатним до вживання, на ньому варили кашу. Старша жінка в сім’ї брала горщик каші, обкладала його сіном і ставила в чашу з вівсом. Потім тричі над головою піднімала цю чашу і кожен раз вимовляла: «На сто бичків! На тисячу корів!». 

Новонароджене теля заносили в будинок, щоб воно не застудилося. За прикметою, не можна гладити теля по спині, інакше воно може захворіти.

Вважалося, у день, коли телиться корова, з дому нікому нічого давати не можна – ні грошей, ні хліба, ні вогню, ні води, щоб разом з ними не віддати прибуток, який посилається Господом в будинок.

 «Зараз не час», ‒ відповідали господарі людині, що прийшла взяти що-небудь у борг і ніхто не ображався на таке висловлювання.

Самотні люди 19 лютого молилися Богу, щоб зустріти другу половинку.

Жінки у цей день «вимітали» з дому обридлих друзів чоловіка, котрі схиляли його до пияцтва і розгулу. Робили це після відходу за поріг нежданих гостей, підмітаючи у всій хаті підлогу, примовляючи: "Щоб сюди не ходили, на випивку не манили".

Народні прикмети на 19 лютого

Якщо мороз тріщить - весна настане зовсім скоро, а літо буде без дощів і дуже спекотним

Відлига на Вакулу - корови погано будуть доїтися

Холодний Вакула - в березні буде тепло

Якщо вода в криниці підіймається, то слід чекати морозної погоди.

Також холоди передвіщає північний вітер і зозуля, яка кує на сухому дереві

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень