Звернулися відкрито: 10 гострих запитань від духовенства УПЦ МП до Онуфрія (ФОТО/ВІДЕО)

Хочуть якомога далі від росії

Священники та віряни УПЦ МП оприлюднили відео, у якому ставлять єпископату 10 запитань щодо статусу їхньої церкви, вихід з РПЦ, засудження позиції російського патріарха Кирила та інші. 

У відео духовенство зазначає, що вкрай стурбоване останніми подіями, які відбуваються навколо церкви через злочинну війну росії проти України та, зокрема, відсутністю чітких та послідовних пояснень з боку Священного Синоду УПЦ.

Зокрема, попів та вірян цікавлять питання щодо статусу Московської церкви.

- Просимо офіційно розтлумачити це, оскільки іншого статусу, окрім автокефалії, автономії чи самокерованих частин та структурних підрозділів інших Помісних Церков, у православному канонічному праві не існує», – йдеться у зверненні.

Також у зверненні прозвучала низка запитань:

  • про вихід УПЦ МП з РПЦ та просять надати копії відповідних документів, які б свідчили про це;
  • чи надсилала церква до Синоду РПЦ заяву про повний вихід;
  • чи вийшла УПЦ МП з церковно-канонічних органів РПЦ;
  • чи втратив свою чинність «Статут РПЦ»;
  • про обов’язковість благословення московським патріархом новообраного настоятеля УПЦ МП;
  • щодо позиції Синоду Московської церкви щодо тимчасово окупованих Росією територій України;
  • про засудження позиції російського патріарха Кирила, який підтримує російську агресію в Україні;
  • щодо колаборантів серед духовенства УПЦ МП;
  • позицію щодо пунктів грамоти Московського Патріарха Олексія II від 28 жовтня 1990 року, де проголошувалась залежність УПЦ МП від РПЦ.

- Щирі й недвозначні відповіді Священного Синоду на ці запитання заспокоїли б паству і духовенство УПЦ та сприяли б зміні ставлення до неї з боку українського суспільства у цілому», – переконані священники та віряни МП.

Положення «Статуту про управління УПЦ» не дають відповіді на поставлені запитання щодо церковно-канонічного зв’язку і залежності УПЦ від РПЦ, що існували всі попередні 30 років.

А відсутність чітких і послідовних відповідей на ці та інші питання в умовах війни росії проти України породжують ще більшу недовіру до керівництва УПЦ.

- Сподіваємось, що члени Священного Синоду УПЦ, якщо УП справді прагнуть представляти Церкву українського народу, а не РПЦ в Україні, сприймуть ці запитання та нададуть вичерпні та недвозначні офіційні відповіді на них», – звернулась МП до єпископату.

Джерело: Главком 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень