10 цікавих фактів про Великдень: ви цього точно не знали

Свято має багато різних і навіть дивних традицій

Великдень – головна подія року для православних. Слово «Великдень» прийшло до нас з грецької мови і означає «переродження», «позбавлення».

Цікаві факти про Великдень

  1. Найвідоміші великодні яйця були виготовлені Петером Карлом Фаберже ще в 1883 році. Цар Олександр замовив подарунковий набір таких яєць для своєї дружини.
  2. Найбільше пасхальне яйце знаходиться в Вегревіллі, Альберта, Канада. Воно важить близько 2 тонн, а його довжина – близько 8 метрів.
  3. У Україні найбільше шоколадне великоднє яйце було виготовлено у 2009 році. Його вага була 30 кілограмів, а висота 1 метр.
  4. Найбільшу у світі паску вагою 2,8 тонни і висотою 2,7 метра спекли у 2013 році у місті Харцизьк Донецької області. До цього був рекорд також на Донеччині у селищі Ялта. У 2009 році там спекли паску вагою 2,1 тонни.
  5. У католиків символ Великодня це кролик. У багатьох європейських країнах, діти вірять, що Великодній Кролик приходить напередодні свята і відкладає кошик кольорові яйця і смаколики.
  6. 76% католиків в першу чергу з’їдають у шоколадних зайців саме вуха.
  7. В Америці дуже поширена Великодня гра – катання яєць по похилому газону. Переможцем є той, хто далі за всіх без зупинки зможе прокатати своє фарбоване яйце. Наймасовіше змагання буває у Великодню неділю на газоні біля Білого дому у Вашингтоні.
  8. У Швеції своя забава. У них навіть є великодні відьми. Маленькі дівчатка одягаються в лахміття і старий одяг, найчастіше їх наряди складаються з занадто великих спідниць і хусток. У такому вигляді дівчатка ходять від дверей до дверей з мідним чайником і збирають частування.
  9. Болгари на Великдень роблять величезну кількість глиняних виробів, найчастіше горщиків, які того ж дня скидають з верхніх поверхів будинків на землю: це знаменує перемогу добра над злом. При цьому кожен перехожий може взяти з собою глиняний осколок – на щастя.
  10. В латиноамериканських країнах і деяких частинах Греції прийнято робити опудало і спалювати його.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень