Патріотичні крашанки: фарбуємо яйця у блакитний та жовтий натуральними барвниками

Великдень вже на носі, тож саме час подбати про один із головних атрибутів цього свята

Одним із символів Великодня є крашанки – пофарбовані яскравими фарбами яйця. І хоча сьогодні промисловість випускає різноманітні харчові барвники, багато господинь віддають перевагу натуральним – менш шкідливим барвникам.

А зважаючи на те, що сьогодні, в умовах війни, українці все більше використовують патріотичні кольори – синій та жовтий, Старкон.city розповідає, що дасть такий колір.

Отже, які натуральні барвники використовувати, щоб отримати необхідний колір прапора України.

Блакитний колір

Цей колір символізує небо, повітря та здоров'я

Інгредієнти:

  • червонокачанна капуста.

Потрібно варені яйця натерти листям червонокачанної капусти. У такому випадку можна отримати будь-який відтінок — від небесно-блакитного до насиченого синього.

Приготування настою:

Голівку капусти треба подрібнити, залити водою (0,5 л), додати 6 ст.л. оцту і настоювати 8-10 год. Процідити настій. Опустити у нього щойно зварені яйця, тримати від 30 хв до 3 годин.

Під час висихання крашанки буквально на очах змінюють колір – із бузкового на блакитний

Жовтий колір

Він символізує сонце, тепло, оптимізм, надію, врожай у господарстві

Інгредієнти:

  • куркума,
  • ромашка (блідо-жовтий відтінок),
  • березове листя.

Приготування:

Ромашка: зварити яйця у міцному ромашковому чаї (5 пакетиків на 1 л води).

Куркума: прокип'ятити спецію у воді 15 хв (3 ст.л. куркуми на 1 л води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. За 15 хв ви побачите яскраві жовті крашанки невимовно радісного сонячного відтінку.

Березове листя: приготувати відвар зі свіжого або із сухого листя молодої берези та настоювати близько 30 хв.

Для рівномірного фарбування яйця потрібно зварити, а потім акуратно покласти у теплий розчин з барвником, довести до кипіння і варити ще 10 хв. Також до барвного розчину, в якому буде фарбуватися яйце, можна додати 1 ч.л. оцту столового — тоді колір буде більш насиченим.

 

Після фарбування крашанки треба витягнути з каструлі, дати охолонути і протерти серветкою, просоченою рослинною олією – для надання глянцевого блиску і більш ефектного вигляду.

Як зробити двоколірні патріотичні яйця

Треба взяти натуральні барвники – куркуму і червону капусту. Для фіксації яйця під час фарбування треба буде скотч.

Беремо 2 ч.л. куркуми і розводимо окропом, ретельно перемішуємо.

Тут насиченість жовтого кольору залежатиме від кількості куркуми.

Тепер на шийку ємності, де фарбуватиметься яйце, потрібно наклеїти сітку зі скотчу з отвором у центрі. Це необхідно для того, щоб зафіксувати яйце.

Після того як воно стане в «пастку», заливаємо барвник з куркумою до половини яйця. Тримаємо 30 хв. Потім яйце потрібно витягнути та обтерти серветкою.

Для блакитного кольору треба подрібнити червону капусту у блендері і посолити. Трохи почекайте, щоб утворився сік. Тепер його можна віджати.

Знову ж таки потрібно зробити сітку зі скотчу на ємності та зафіксувати яйце. Залити соком до пофарбованої у жовтий колір ділянки та потримати 30 хв.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень