Рівнянка вишила рекордну за розміром, унікальну збірку віршів Франка (ФОТО)

Над книгою Олена Медведєва працювала майже рік

Рівненська майстриня та письменниця Олена Медведєва вишила унікальну збірку віршів Івана Франка «Народна пісня». Книга, над якою майстриня працювала 10 місяців, і на 33 сторінках якої вишито більше трьох десятків віршів «Каменяра», заввишки 60 сантиметрів і важить 5 кілограмів. Орнамент, який обрала автор для оздоблення книги – улюблений візерунок самого Івана Франка. Кілька сторінок виконані в кольорах державного прапору України. Вибір творів для вишитої книги теж не випадковий, говорить автор збірки Олена Медведєва:

 

 

- Хотілося вишити те, чого потребує сьогодні наш народ, чого нам бракує. Це патріотична лірика, це заклик до боротьби, до свободи, заклик до того, що ми маємо гартувати свою силу духу. Більше тридцяти творів вишито, вишивала в тій хронологічній послідовності, як Франко упорядковував свої книги. 33 сторінки разом зі змістом, з післямовою.

 

Це рекордна за розміром вишита книга в Україні, навіть «Євангеліє» в київському музеї книги і друкарства, яке ставиться на підлогу, на 9 сантиметрів нижче за «Нородну пісню» рівнянки. Втім, Олена каже, що на рекорд не претендує, робила це за покликом душі, аби спонукати українців перечитати твори Франка, які є такими актуальними для сьогодення. Рівнянку вже запросили з цією роботою до Києва, туди вона поїде восени. А до цього часу унікальна робота подорожуватиме Рівненщиною.

До слова, в Рівному побачити на власні очі, без перебільшення, грандіозний витвір мистецтва, до кінця березня можна буде у музеї бурштину, що у Будинку вчених на вулиці Симона Петлюри.  

Додамо також, що в творчому доробку Олени Медведєвої вже більше 20 вишитих книг, серед яких і вишитий «Кобзар» Шевченка. Зупинятися пані Олена не збирається, зараз працює на кількома роботами – це Євангеліє від Матвія, (вже третє Євангеліє, яке вишиватиме майстриня). У планах також продовжити цикл українських класиків: твори Лесі Українки та Григорія Сковороди.

Не залишаться без уваги і наймолодші читачі, на них чекатиме вишита казка «Фарбований лис» із закладкою у вигляді лисячого хвостика.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень