Зменшення на 40% кількості комах на Рівненщині: ви це помітили? (6 ФОТО)

Так чи ні?

Максим Залевський є відомим в Україні екологом та куратором різноманітних проектів.

Зокрема, він координатор національної мережі екопоселень Global Ecovillage Network. Ukraine​.

Нашу увагу привернув його останній блог, в якому Максим говорить про різке зменшення комах в Україні за останні 20 років.

Максим Залевський передовсім відомий як куратор "Зеленої школи"

Ось що він пише:

Куди поділись комахи на лобовому склі?


Молодь може навіть не знати, але старші люди, безумовно, пам'ятають, як ще років 20 тому будь-яка поїздка на автомобілі означала, лобове скло обліплене мертвими комахами, розбитими під час руху.
Проте сьогодні їх не так багато.

З одного боку – це приємний сюрприз для водіїв, зрештою кому не подобається комфортна їзда з чистим вітровим склом.

 

Але що це означає насправді? Хіба це вам нічого не говорить?

Тут і далі фото з публікації на цю тему в "Гардіанз"

Вчені пов'язують різке зниження популяції комах (>40% видів вже зникло) з промисловою практикою сільського господарства, особливо руйнуванням середовища проживання та використанням пестицидів. Таке зниження, окрім того, що це трагедія, також впливає на всі земні екосистеми, такі як запилення і зниження біорізномаїття, порушення раціону, птахів, плазунів і земноводних, що призведе до порушення харчового ланцюга.

Немає птахів, означає менше їжі для багатьох тварин. Отже, зрештою, це вплине і на людей. Ми просто не можемо жити в світі заводських (навіть дуже розумних) господарств для рослин і тварин.

 

Мова не тільки в якомусь одному географічному розташуванні або частині країни, ця криза вимирання видів спостерігається повсюди.

Як пише Гардіанс:

«За даними першого глобального наукового огляду, третина комах уже під загрозою зникнення, виявлено аналіз. Швидкість вимирання у вісім разів швидше, ніж у ссавців, птахів і плазунів. Загальна маса комах падає на стрімкі 2,5% на рік, згідно з найкращими наявними даними, що свідчить про те, що вони можуть зникнути протягом одного століття.

 

Аналізуючи ситуацію, вже на так кумедно виглядають мої будиночки для комах на городі і той вулик для одиноких бджіл осміїв, які не приносять меду. Бо, ще трохи і запилення стане окремою проблемою, чітко вираженою і без того однобоким асортиментом на полицях наших супермаркетів.»

Нагадаємо, що в Рівному перед ОДА та обласною радою періодично проходять пікети бджолярів, які закликають зробити щось, аби припинити масове вимирання бджіл.

При цьому бджолярі теж звинувачують у своїх бідах пестициди. Точніше їх непомірне використання певними с/г-підприємствами.

З іншого боку, в нашій редакції не всі погодилися, що комах нині на лобовому склі розбивається аж настільки менше, ніж колись.

А яка Ваша думка?

Це зображення збільшується (таблиця з публікації в "Гардіанз")

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень