Забудова на Толстого у Рівному. А чому, власне, - Ні?...

Дещо про ситуацію із будинком, який хочуть звести за Музеєм

16-го лютого «Радіо Трек» надрукував матеріал, який викликав багато схвальних коментарів. «Ми відстояли Музей у 80-х! Невже не відстоїмо зараз?!» - так він називався.

Багато хто сприйняв текст заголовку за позицію редакції чи автора, хоча, насправді, це цитата – тому слова і взяті в лапки – когось із учасників активної ФБ-дискусії.

Давайте розставимо деякі крапки над «і» у всій цій ситуації із забудовою на Толстого.

Для колективу «Радіо Трек» уся ця історія має особливе і певне таке – особисте значення. Вікна нашого офісу на 16-го липня, 38 багато років виходили саме на цю ділянку вулиці Толстого.

Спочатку там був пустир, потім стоянка автомобілів. Зрештою, повідомили, що її віддали Прокуратурі і там будуть котеджі.

Усе наче й ішло до того: почалися бетонні роботи, вималювалося два ряди фундаментів під забудову майбутніх котеджів. Ми усе те бачили з вікна нашої маленької (на той час) кухні і дехто, п’ючи каву, міг сказати

Класно було б мати собі там квартиру у тому таунхазі

Видно, саме у той період, в інтересах Прокуратури відповідну земельну ділянку і вивели з категорії земель, де не можна вести будівництво.

Але з часом і Прокуратура будівництво своє припинила.

Нам казали, що цю землю комусь продали.

Як це державна установа – Прокуратура – змогла продати комусь землю?...

Насправді, це – ключове питання в усій цій теперішній історії про забудову на Толстого.

Спочатку в інтересах Прокуратури земельну ділянку, на якій не можна (було на той час) будувати, виводять із відповідного реєстру. Потім Прокуратура передає землю якійсь третій особі.

Та пізніше, можливо, перепродала те все і четвертій, далі п’ятій особі, але, якщо ми перестанемо лукавити, то будемо змушені визнати, що вся тодішня оборудка була неможливою без прямої участі – керівництва Прокуратури.

І от правда полягає в тому, що, якби ми жили в Білорусі, то відповідного керівника Прокуратури та його заступників уже б давно… посадили.

А, якби ми жили в Китаї, то їх би усіх публічно – розстріляли.

Що би було далі в Білорусі чи в Китаї?

А далі – на земельній ділянці по Толстого збудували б додатковий і в архітектурному плані органічний, цікавий та, можливо, навіть – новаторський музейний комплекс.

Комплекс, який став би продовженням самого нашого Краєзнавчого музею. Дав йому простір та нове дихання.

Комплекс, в якому, наприклад, змогла б розміститися велика виставкова зала. Можливо, у вигляді «Музею сучасного мистецтва».

Усе, що ми тут описали, це – ідеальна схема.

Хоча й цілком – нормальна і стандартна у подібній ситуації для країни, де є – порядок.

Для України ж подібна схема є – ідеальною та Нереальною.

Чому?...

Тут кожен може мати власну думку, ваш автор дозволить собі сказати, що усьому виною – демократія.

Та модель демократії, яку ми 25 років вибудовуємо в Україні.

Демократія, як влада – грошей.

Це саме та модель демократії, яка панує в Україні і сьогодні.

Після Майдану.

Так от, у цій моделі демократії очікувати, що держава для людей створить Музей сучасного мистецтва, чи збудує Спортивно-концертний комплекс, чи зробить ще щось хороше – дуже складно.

І, як би ми не мріяли про те, щоб віддати земельну ділянку для Музею, реальність та здоровий глузд, нам дуже чітко казатимуть:

це неможливо.

Виникає питання: а чи можна тоді тут будувати 12-поверхівку?

Захисники Музею в один голос нам скажуть, що ні.

Але чому?...

Адже реальних – законних – заперечень для будівництва, що його розпочав "Стоград" – не існує. То чому ні?

Причина, суто емоційна та естетична, може бути тільки в тому, що з високою вірогідністю 12-поверхівка у тому місці, де її планують, здатна своїм виглядом «з’їсти» чи «знівелювати» Музей.

Але на скільки реальною є така загроза?...

Вочевидь, для більш предметної дискусії на цю тему, нам би дуже допомогла точна 3D модель того, як саме виглядав би Музей разом із 12-поверхівкою, якщо дивитися на нього від майдану Короленка чи Лебединки.

У будь-якому випадку, усі наші естетичні побоювання мало чого варті, якщо забудовник реально не порушує чинного, законодавства. А виглядає, що це саме так.

З іншого боку, маємо враховувати і наступне:

Будівництво такого серйозного об’єкту - це й інвестиції в місто. Це робочі місця у період, коли всі кругом не знаходять роботи. До речі, вважається, що одне робоче місце у будівництві створює вісім додаткових робочих місць в інших сферах.

Так, забудовник заробить на цьому об’єкті, бо бурштинокопачі із задоволенням придбають тут квартири для себе та своїх чад. Чудове місце: з видом на музей, поряд парк. Хто б не захотів там жити?

Але з іншого боку, - що в цьому поганого?

Хай приходять люди, роблять ремонти, купують меблі і живуть. Хай люди заробляють гроші і знову вкладають гроші. Це ж – вільний ринок і демократія.

Так, шкода, що перспектива можливого музейного комплексу у цьому місці накриється «мідним тазом», але вона – ця перспектива – і так не є життєздатною при тій владі, за яку ми з вами постійно голосуємо останні 25 років.

То який сенс тепер мріяти про нездійсненне?

Кажуть, що депутати міської ради сотворили якусь комісію, аби вивчити всі юридичні аспекти забудови на Толстого.

Готовий закластися на пляшку віскі, що та комісія не знайде ніяких порушень.

Який вихід?

Ну, було б добре, насправді, якби "Стоград" потратився таки і представив нам якусь 3D модель того, як воно все виглядатиме після завершення 12-поверхівки.

І це, напевно, максимум, на який можна розраховувати. Можливо навіть – недоречний максимум.

Усім, кого такий результат їхніх змагань та прагнень не влаштовує, можна порадити лише не голосувати на наступних виборах за тих, хто…

Але це дурні поради. Не варто навіть завершувати. Все одно ви мене не послухаєте і знову проголосуєте за тих, хто оспівує принади вільного ринку та ліберальної економіки; стверджує, що «державне не може бути ефективним», а тому «все необхідно приватизувати»; що медицину треба зробити страховою, а кордони з митницями здати в оренду іноземцям і всюди на роботу теж - понабирати іноземців.

За борців із корупцією, одним словом.

Тут один має до нас приїхати. Ви ж у нього вірите. Правда?

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень