Як правильно читати новини, щоб не було втоми і тривоги

Адже зацикленість на негативній інформації може завдати шкоди психіці

Постійно бути під інформаційним гнітом для нас давно стало буденністю, але ми недооцінюємо всі ризики цієї звички. Насправді дотримуватися інформаційної гігієни не менш важливо, ніж фізичної. Навіть якщо інформація — ваша робота, каже психотерапевт Спартак Суббота.

Мозок асоціює дії з місцем, а місце — з діями. Наприклад, ви пишете статтю у себе вдома за робочим столом. Після цього берете смартфон із собою на обідню перерву. І поки їсте, гортаєте стрічку в пошуках нових інфоприводів.

 

Ввечері — зустрічаєтеся з друзями та знову розповідаєте їм новини.

 

З часом наш мозок починає асоціювати приймання їжі та зустрічі з друзями не з відпочинком, а з роботою. Відповідно — не відпочиває, а банально виснажується.

Саме тому, пояснює психотерапевт, важливо розділяти роботу та інші процеси.

Якщо зараз ви живете не в своєму місті і не в своїй квартирі, все одно спробуйте організувати собі окреме робоче місце. Це може бути невеликий столик чи навіть куток у кімнаті, де ви зазвичай працюєте.

 

І не переносьте робочі завдання до іншого місця.

Той самий принцип працює й коли ви просто постійно виснажуєте себе новинами, а якщо точніше — хвилюваннями через них. Тому виділяйте час на відпочинок, привчіть себе вимикати смартфон, коли їсте чи готуєтеся до сну. Навіть невеликі інформаційні перерви — велика користь для здоров’я.

Ще одна порада — будьте «тут і зараз». Якщо ви гуляєте парком чи лісом — насолоджуйтеся, волонтерите з родиною — робіть це, але без обговорень подій чи планувань інтерв’ю.

Наш мозок не мультизадачний. Вам може здаватися, що гортати стрічку новин під час прогулянки не більше ніж «фонове» заняття, але це не так. Будь-яка робота з інформацією потребує концентрації. Тому давайте собі відпочинок, цим ви дуже допоможете своєму здоров’ю. 

Як зрозуміти, що ви досягли інформаційного ліміту

Інформаційний ліміт — це обсяг інформації, який людина може сприйняти без шкоди для нервової системи. Ознаками перевищення цього ліміту можуть стати:

- надмірна тривожність,

 

- апатія,

 

- депресивні епізоди,

 

- поганий настрій,

 

- постійна втома.

У цьому випадку важливо зробити інформаційну перерву. Можливо, навіть узяти додатковий вихідний та змістити фокус на інші заняття. Головне — жодних новин. 

Джерело: Детектор медіа

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень