Скільки заробляють українці у Польщі

Практично усі задоволені своїми доходами

За різними даними, на початок 2021 року в Польщі офіційно перебуває близько одного мільйона українців. Причому ця цифра значно зменшилась з початком пандемії – навесні близько 200 тисяч заробітчан вирішили повернутися додому через непевну ситуацію з роботою і побоювання, що скоро закінчиться їхній термін легального перебування за кордоном.

На роботу до Польщі запрошують різні рекрутингові агенції, які приваблюють високими зарплатами. 20, 30 і навіть 40 тисяч за місяць для працівників з України, без досвіду і знання мови, житло і обід - безкоштовні.

Чи справді рівень заробітків у Польщі такий високий, як про нього говорять? Ми провели власне опитування, у якому взяли участь кілька десятків українських заробітчан з різних регіонів Польщі, щоб з’ясувати, скільки ж вони заробляють.

Скільки можна заробити?

 

Виявилося, що більшість українців в Польщі (45,5%) отримує від 2 до 3 тисяч злотих за місяць після вирахування податків. Варто врахувати, що у 2021 році мінімальна зарплата –  2 тисячі злотих, а середня за минулий рік – 3 800 злотих.

Тобто більшість заробітчан заробляють менше від середнього рівня зарплати в Польщі.

22,7% респондентів заробляють від 3 до 4 тисяч злотих, 11,4% - до 5 тисяч. Лише в поодиноких випадках місячний дохід сягає 6-7 тисяч і вище, хоча деякі стверджують, що цілком реально заробляти навіть 10-15 тисяч. Натомість 13,6% отримує менше мінімальної зарплати. Таке можливо, коли людина працює на цивільно-правовій угоді та отримує платню погодинно. У 2021 мінімальна ставка – 12 зл/год.

61,4% опитаних оцінили свій рівень доходу як задовільний, 20,5% - як хороший, 9,1% як поганий і дуже поганий.

При цьому думка, що самі поляки отримують більше – міф. 40,9% опитаних сказали, що їхні колеги з Польщі заробляють так само, 18,2% - що трохи більше і 11,4% - що суттєво більше. Цікаво, що 15,9% опитаних кажуть, що їхні польські колеги отримують менше. Ще 13,6% не знають про рівень доходів інших працівників, зазвичай на роботі про це не заведено говорити відкрито, а роботодавець не афішує зарплат своїх працівників.

 

За що платять найбільше?

 

Учасники опитування, які заявили про місячний дохід у 5 тисяч злотих і більше, переважно працюють на будівництві (лише досвідчені кваліфіковані працівники), у сфері ІТ та у продажах.

Найбільше (понад 10 тисяч) заробляють приватні підприємці, але їх насправді одиниці. Також варто врахувати, що в них абсолютно інший рівень витрат, ніж у пересічного заробітчанина.

Щодо спокусливо високих заробітків у найперспективнішій нині сфері ІТ варто зауважити, що працівникам без досвіду не варто розраховувати на зарплату, значно вищу за мінімальну.

Справді високі заробітки - лише у програмістів із великим досвідом та високим рівнем практичних навичок – їм польські роботодавці готові платити 10, 15 і навіть 18 тисяч злотих щомісяця. Працівники технічної підтримки зі знанням іноземних мов можуть розраховувати на 4-6 тисяч злотих, нерідко менше.

Найменше роботодавці платять некваліфікованим робітникам, які працюють на виробництвах та складах – зазвичай це мінімальна годинна ставка. Саме таких працівників з України у Польщі найбільше, однак українці працюють в найрізноманітніших галузях – мистецтві, нерухомості, маркетингу, банківській справі, сфері краси тощо.

Чи вплинула пандемія на рівень доходів?

 

Хоча з початком пандемії чимало заробітчан вирішило повернутися на Батьківщину, більшість все ж залишилась працювати Польщі. Незважаючи на карантинні обмеження, більшість із них не втратила роботу, і пандемія не вплинула на їхній рівень доходу. Про це заявляє 45,5% опитаних. Натомість у 27,3% респондентів заробітки значно зменшились, а у 20,5% - лише трохи. Лише 6,8% опитаних втратили роботу або їхні заробітки близькі до нуля. Це переважно працівники сфери послуг, насамперед ресторанів, барів і готелів, які не працюють через пандемію. Також у зв’язку зі скрутним фінансовим становищем багато роботодавців не продовжують робочу угоду з працівником, у якого вона закінчилася, хоча за інших умов нізащо б його не звільнили. Таке собі скорочення без звільнення.

Де краще?

 

Хоча більшість заробітчан працюють за відносно невисоку зарплатню, вони вважають, що їхні доходи значно вищі, ніж би вони заробили в Україні.

61,4% опитаних стверджують, що після переїзду їхнє фінансове становище значно покращилося. 31,8% вважають, що незначно, та все ж покращилось. Лише у 6,8% доходи залишились на тому ж рівні, але жоден з опитаних не заявив про зміну у гірший бік.

Хоча у Польщі витрати вищі, ніж в Україні (дорожча оренда житла, комунальні послуги, транспорт, зв’язок, розваги та медичне обслуговування), більшість українців вважають, що рівень життя все ж значно вищий. Кажуть, що докладаючи тих самих зусиль, у Польщі заробиш більше, а відповідно, можеш дозволити собі більше.

Це значною мірою впливає на те, що чимало українців не вважають Польщу місцем тимчасових заробітків, а переїжджають сюди на постійне проживання. Щороку таких людей стає більше. Іноді українці переїздять до Польщі усією родиною, купують житло, відкривають свою справу – будують нове життя за кордоном.

Одна з опитаних українок сказала, що якби такий рівень життя можна було перенести в Україну, то з задоволенням би повернулась додому. А поки чекає на посвідку на постійне проживання в Польщі.

Усі фото - з відкритих джерел

Ангеліна Ралко,

Щецин, Польща.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень