Про 10 заповідей і Содом у Рівному (ШАБАТ)

Трохи кошмарів

Наш вчорашній матеріал «Дерзким карманникам» у Рівному встановлять – монумент (10 Заповідей) викликав неоднозначну реакцію. Мушу дещо пояснити.

Я абсолютно НЕ проти ідеї Сергія Мусевича та міжцерковної ради – встановити триметровий монумент «10 заповідей» біля 12-ої школи.

Навпаки, на мою думку, цей монумент мав би бути – 10-метровим. Чи ще більшим.

Таким, щоб вказані заповіді кожен міг прочитати здалеку, проїжджаючи чи проходячи відповідне перехрестя.

Навряд чи це змогло б нас врятувати, але з пророцтва Іоанна Богослова нам і так відомо, що врятуються – не всі.

То хай хоч хтось.

Наш учорашній матеріал – це була іронія, сарказм.

У ньому люди, які активно критикують в соцмережах: владу, неподобства, несправедливість і т.п. так само активно й затято – виступають проти Бога.

Посутньо, проти 10 заповідей.

Хтось скаже: Ні, ми не проти заповідей. Ми проти – ось такого монумента.

Можливо. У мене теж можуть бути певні естетичні перестороги і признаюся, я маю деякі проблеми із заповіддю №4.

Вона прямо відсилає нас до іудейської традиції і нагадує, що наші протестантські (реформаторські) церкви є певним відступом від Християнства – назад, у бік Іудаїзму.

З цією думкою можна сперечатися. Вона не така важлива.

Важливо, що протестанти все ж в основному – християни. Намагаються ними бути, а те, що їм часто вдається виривати людей із пекла алкоголізму та наркоманії можна вважати проявами справжнього – чуда.

Більше того, можна стверджувати, що якби останні 25 років усі ми – українці – намагалися дотримуватися цих 10 заповідей Божих, то… в Україні сьогодні жило б 60-90 мільйонів людей, у нас був би мир і Крим, а сама наша держава процвітала, входячи до 10-ки найрозвинутіших економік світу.

Натомість ми маємо Війну і Руїну, повальне знелюднення та масовий ісход усіх, хто може – закордон.

Вулиці нашого міста опановують Аптеки, Секондхенди, Зали ігрових автоматів, а також – Аптеки, Секондхенди і Зали Лотерей, а також знову і знову одне і те ж саме на тлі повальної злочинності, розвалу і зубожіння. Ні?

Хто в цьому винен?

Ми можемо вказувати пальцями на кого-завгодно, але винні – ми.

І тут цікаво зазначити, як наша масова дезорієнтація тісно пов’язана із нашою запеклою відмовою від приписів, що у суті своїй є вічними – повторюваними в усіх без винятку релігіях світу дороговказами – для виживання людства.

Бо загалом грішити – це дуже природно для людини. Безгрішних немає.

Але коли стільки людей, які вважають себе суспільно активними громадянами, так одностайно заперечують ідею Бога, то це заскочує.

Наприклад, у дискусії під дописом Мусевича можна прочитати таке:

Григорій Духанов От у чому був правий Ленін, так це у тому, що «релігія – опіум для народа».

Або

Alex Mrozowicz Вы только вдумайтесь, религия смогла убедить людей что есть невидимый мужик, который живет на небе, и наблюдает за тем, что вы делаете каждый день, каждую минуту...

 


И у невидимого мужика есть список из десяти вещей, которые он не хотел, что бы вы когда-либо делали! И если вы сделаете хоть одну из этих десяти вещей, у него есть специальное место... полное огня, дыма, жара, страданий, боли, куда он отправляет вас... чтоб вы мучались! Горели! Задыхались! Кричали! И плакали! На веки вечные, до скончания времен!...
НО ОН ЛЮБИТ ВАС! (с) Джордж Карлин

По-перше, Ленін, коли говорив про «опіум для народу», то мав на увазі опіум не як дурман, а ширше як – ліки (знеболююче). Бо опіум як і кокаїн, до речі, на початку 20 століття продавався по всій Європі в аптеках саме як знеболюючий засіб. Як сьогодні Анальгін чи Ношпа.

У цьому смислі релігія, а ще краще Віра – безперечно є чудовим знеболюючим, який дозволяє легше пережити усі, так би мовити, тяготи життя. Без наркотиків, алкоголю, безчинств, розпачу чи самоґвалту.

Що ж до Бога як «невидимого дядька», то це баналізоване уявлення не може заступити глибинної суті Бога, що її провідні вчені – фізики та математики – вже давно сформулювали вустами Блеза Паскаля:

Бог це безкінечна сфера з центром – усюди та окружністю – ніде.

Мається на увазі, що Бог – всюдисущий: він живе і в Духанові, і в Мрозовичі, і у Вас, і в мені. Віримо ми в нього чи заявляємо, що його – нема.

З точки зору Бога це безсенсово – вступати з нами у дискусію про недоречне.

Тим паче, що він має інструменти, які нам і не снилися.

Хоча… Про сон.

Наївні хулителі Бога часто сміються над образами Пекла із вогнем та димом, і чанами повними смоли, у яких киплять душі грішників. Вічно.

 

Ну, як таке – можливо?

Але штука в тому, що… можливо. Щоб зрозуміти загрозу, просто спробуйте пригадати якийсь свій найбільш моторошний сон. Часто повторюваний Кошмар.

Цупкий і мрачний, тягучий і страшний. Кошмар, в якому ви вже й знаєте, що спите, і намагаєтеся із нього вирватися. І не можете. І знов не можете. А потім прокидаєтеся, але раптом усвідомлюєте, що – ні. Що це ще один виток все того ж, чи дещо іншого – кошмару. Гнітючого, невиносимого…

Згадали?...

 

Блаженні ті, хто не мав таких снів. Але, якщо ви їх мали, то, можливо, в них ви бачили… своє майбутнє Пекло.

І от тепер уявіть, що колись усі ми з вами – заснемо. І хтось попаде туди, де будуть сни – світлі, спокійні, пригожі і радісні. А хтось потрапить у Пекло – вічного і безпробудного кошмару. Назавжди.

Хто тоді буде сміятися?... Напевно – ніхто.

Одним словом, якщо є ідея і бажання ставити монумент 10-ти Заповідям, то хай ставлять.

А тим, хто хоче дізнатися дещо більше, порекомендую один невеликий текст. Йому вже скоро шість років.

Мені сьогодні нагадав про нього Фейсбук. Це переказ розмови Православного батюшки з Іудейським равином. Про Содом.

Однозначно Ви дізнаєтеся із нього дещо таке, про що й не підозрювали. Зокрема, про Рівне. І нас з вами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень