Філарету – 95: особливе Богослужіння пройшло у Києві (ФОТО/ВІДЕО)

«Жити для неба»: Слово Патріарха

Його преосвященству 95, але сьогодні він сам очолив Божественну літургію в одному з найславетніших храмів Києва.

Будемо жити на землі для неба, а не для пекла, – слово Патріарха Філарета після богослужіння з нагоди 95-ліття

23 січня 2024 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначає славний ювілей – 95-ліття від дня народження.

З цієї нагоди, 21 січня, у неділю 33-тю після П’ятидесятниці, після Богоявлення, у Володимирському кафедральному соборі була звершена Божественна літургія та подячний молебень.

Богослужіння очолив ювіляр – Святійший Патріарх Філарет.

Після богослужіння Святійший Патріарх Філарет подякував архієреям, духовенству і церковній громаді за молитву і вітання та звернувся до присутніх у храмі з повчальним словом:

«Ваше високопреосвященство я дякую Вам за теплі слова привітання. Дякую нашим архіпастирям, духовенству і всій нашій українській пастві за ваші молитви.

У старості я став часто думати, для чого я жив на землі, що вона мені дала і, що треба робити для того, щоб існувати вічно? Для цього треба пам’ятати, що ми тут на землі тимчасові.

Приходить час, чи то рано чи пізно, і людина покидає землю. Але куди піде? Піде у вічне життя. Яке?

А ось яке, ми вибираємо тут на землі. Тут ми вибираємо – де ми будемо там, блаженствувати чи страждати? Яким чином ми вибираємо?

Якщо живемо по закону любові, допомагаємо один одному, молимось один за одного, значить ми виконуємо Заповідь Божу, яку Він сказав на запитання юнакові:

«Що треба зробити, щоб успадкувати життя вічне?» Любити! І я часто думав, що це значить?

 

А це значить, що якщо у тебе в серці нема любові, то як ти можеш у майбутньому житті знаходитися і жити серед люблячих.

 

Як? Ти ж не любиш, а в Царстві Божому знаходяться тільки ті, хто любить.

Але в чому полягає любов?

Ми не можемо охопити увесь світ такою любов’ю як батьки своїх дітей, чи діти своїх батьків. Не про цю любов говорить Господь Ісус Христос. А про яку ж любов говорить? А про ту, що якщо ти зустрів людину, яка потребує твоєї допомоги – допоможи, поради потребує – дай пораду.

Ось це є виявлення тієї любові. Згадайте слова Господа Ісуса Христа, Його відповідь книжникам і фарисеям:

«А хто мій ближній?» І Він сказав притчу про самарянина. Тобто, якщо говорити просто – допомагай тому, хто потребує твоєї допомоги, не можеш допомогти – співчувай, і це співчуття є виявлення любові. І Господь, навіть за таку дрібну любов, дає велику нагороду – Царство Небесне.

Тому, будемо жити на землі для неба, а не для пекла. Жити для неба – значить робити добро, любити ближніх, не робити зла, не робити шкоди один одному і тоді дорога наша пряма в Царство Боже, а там вічне блаженство. Ось мета нашого земного життя.

І ми йдемо цією дорогою. Ви йдете, коли приходите в храм молитися, причому молитися щиро. І як я не один раз чув, що воїни, які захищають нашу українську землю, коли побувають у Володимирському соборі, помоляться тут, то мають на фронті успіх і велике натхнення.

Молитва – не пуста справа, а молитва має велику силу.

 

Тому, будемо молитися, насамперед, будемо молитися за тих, хто нас захищає, бо вони ризикують своїм життям, не шкодують життя, а віддають за свободу України.

 

Буде у нас свобода – будемо блаженствувати, не буде свободи – будемо рабами, як ми були рабами багато років.

Господь є і бачить все, і знає наперед, як ми будемо жити. Тому будемо не мудрствувати лукаво, а жити по совісті. По совісті треба жити!

А що значить по совісті жити?

Якщо совість твоя турбує тебе, що ти робиш не те, то не роби того. А якщо совість спокійна, значить ти добре живеш і добре робиш. А Господь Своєю Божественною благодаттю нам обов’язково допоможе.

Тому що Він любить своє творіння, нас грішних, так, як ми навіть і не знаємо.

 

Не знаємо, якою любов’ю любить Господь своє творіння, тобто кожного із нас. В чому воно виявляється? Що Він Сина Свого віддав на смерть, на страждання, заради того, щоб нас визволити від гріха і смерті. За це треба дякувати Богові.

А взагалі, треба дякувати Богові за те, що ми живемо, що Господь дав нам життя і ми насолоджуємося цим життям.

Нехай Господь наш Ісус Христос і надалі посилає нам Свою любов, допомагає нам, а ми будемо робити добро в міру наших сил і просити Бога, Його допомоги на добрі діла. Йому слава на віки віків», – сказав у своєму слові Предстоятель.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень