Міжконфесійний конфлікт у Рясниках Гощанського району. Позиція сторін

Нещодавно широкого розголосу набув конфлікт навколо Свято-Покровського храму в селі Рясники Гощанського району

І хоча протистояння за право здійснювати релігійні обряди у споруді триває кілька років, питання набуло розголосу після нещодавньої заяви голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, про яку писало Радіо Трек.

Кілька тижнів тому у себе на ФБ Муляренко написав про те, що дійшов згоди з громадою села щодо почергових богослужінь. Написав також про відповідне рішення суду. Більше того, висловився щодо «істерики руського мира».

Тоді представники УПЦ МП звинуватили голову ОДА у брехні.

А 22 листопада скликали прес-конференцію, аби висловити свою позицію.

Отож, як розповідають представники УПЦ, конфлікт в Рясниках почався з того, що в 2014-му році їм відмовили в приватизації землі під храмом, в якому, як вони стверджують, вони отримали право служити ще в 1991 році.

У 2013-му частина громади Рясників перейшла до Київського патріархату, і з того часу почалися конфлікти.

6 квітня цього року суд не задовольнив позов КП про почергове служіння – так трактують рішення Рівненського окружного адмінсуду в УПЦ МП. Тому представники церкви обурюються розпорядженням голова Рівненської ОДА Олексія Мулярена від 3 листопада, в якому йдеться про введення у Свято-Покровському храмі Рясників почергових богослужінь.

У відповідь на це представники УПЦ подали позов про скасування рішення голови ОДА.

Позов повинні розглянути 6 грудня цього року.

За словами настоятеля храму в Рясниках від УПЦ МП, протоієрея Василя Готліба, прихильниками їхньої церкви є більша частина села. Він навіть розповів, що запитував прихожан після служби, до якого патріархату вони самі хочуть належати.

Я кажу, хто за те, щоб ми залишилися в лоні Української православної церкви, і цей храм, який в нас в селі є (вже 254 роки йому виповнилося в цьому році), щоб він залишився в лоні УПЦ і перед вами служив отець, що перед вами стоїть, будь ласка станьте по праву сторону, хто проти – по ліву. Всі люди перейшли, і залишилося може чоловік 30.

А ось в УПЦ КП кажуть, про інші результати опитування в Рясниках  - у ньому взяли участь 500 осіб. 268 з них висловилися за перехід церкви до УПЦ (КП), решта – до УПЦ (МП).

Тобто, фактично, громада села розділилася навпіл.

Та попри це у селі Рясники Гощанського району немає протистояння між людьми– кажуть представники УПЦ КП, зокрема представник релігійної громади УПЦ КП Рясників Володимир Боліщук.

З його слів випливає, що представники УПЦ МП лукавлять щодо рішення суду від 6 квітня. Зокрема, Володимир Боліщук розповідає про це рішення Рівненського окружного адмінсуду як про таке, що зобов‘язує Рівненську ОДА виконати статтю 17 «Закону України про свободу совісті та релігійні організації» - «Користування майном, яке є власністю держави, громадських організацій або громадян».

Справа в тому, що храм у Рясниках є архітектурною пам‘яткою місцевого значення 18 століття (1852 р.).

В УПЦ КП також показують виконавчий лист у згаданій справі.

Він зобов‘язує голову Рівненської ОДА повторно розглянути заяву релігійної громади Свято-Покровської парафії Рівненської єпархії УПЦ КП про почергові богослужіння у храмі.

Суд встановив, що влада, державна адміністрація, повинна виконати статтю 17 Закону. А в який спосіб, який там механізм – це вже питання влади. Суд не встановлює почерговість, суд зобов‘язує це зробити тих можновладців, кого визначає Закон про місцеві державні адміністрації - каже Володимир Боліщук.

Варто зауважити, що Рівненська ОДА, тоді ще під керівництвом Віталія Чугуннікова, подавала апеляцію на це рішення до Житомирського апеляційного суду. Але позовна заява судом була скасована – повідомляє Володимир Боліщук.

 Тож 27 травня вже новий голова ОДА Олексій Муляренко дав доручення створити комісію для вирішення питання по черговості богослужінь, яку очолив заступник голови Гощанської РДА Тарас Гоменюк.

Комісія одноголосно вирішила, що богослужіння у храмі Рясників мають проводитися почергово.

Тому 3 листопада 2016 року з‘являється розпорядження голови ОДА про почергові богослужіння.

Проте, УПЦ МП не здається і знову подає до суду аби призупинити дію розпорядження. А 6 грудня у Рівненському окружному адмінсуді розглядатиметься питання про повне скасування цього розпорядження. Справу розглядатиме суддя Андрій Сало, відомий, зокрема, поновленнями на посади екс-міліціонерів, кандидатури яких не схвалила атестаційна комісія.

Чим закінчиться цей суд, стане відомо згодом.

Між тим, вірян УПЦ КП до храму не пускають. Як повідомив, Отець Валерій (Божок) від УПЦ КП, який править у селі Подоляни Гощанського району, але, за його ж словами,

Призначений у Рясники тимчасово – допомагати людям, якщо похорони, чи потрібно відправити панахиду. Адже, представники УПЦ МП навіть не пускають у храм парафіян УПЦ КП. Він (отець Василій від УПЦ МП – прим.ред.) добре знає хто за кого голосував.

І додає, що якщо велике свято – служба Київського Патріархату проходить під відкритим небом. Так, зокрема, було на Покрову, 14 жовтня.

Після прес-конференції представників УПЦ МП  стає зрозумілим, що на компроміс вони не підуть і враховувати думку половини мешканців села на Гощанщині, яким доводиться молитися на вулиці, не збираються. Невідомо до яких дій вдаватимуться, якщо програють суд.

 Тож, вочевидь, історія матиме продовження.

Якимюк І., Ліхачова А.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень