Літаючі Ідоли, Хрест-віз, колеса Сонця і Баняки у Рівному (16 ФОТО)

Феєрична прем’єра «Марусі Чурай» в Академічному Театрі

Здавалося, що після «Білої ворони» здивувати рівнян театральним дійством буде важко, однак, Сергію Павлюку – одому з найталановитіших режисерів України, це вдалося.

Його «Маруся Чурай» це – шедевр.

Сергій Павлюк -- по центру. На його рахунку 76 прем'єр по всій Україні за 11 років

Очевидно, що у прем’єрній постановці можна вишукати і певні вади, але вони незначні і лише відтіняють чесноти, яких є багато і про які говорити можна довго. Скажемо лише дещо основне.

Усі чорно-білі фото -- Олександра Майструка. Дуже виразні. Вочевидь, саме чорно-біле вирішення було найприйнятнішим у цій непростій ситуації

Типовою ознакою довершеного мистецького твору є те, що в його алюзіях, натяках і шифрах кожен може бачити різне і знаходити своє.

Як казав геній

«Нам не дано предугадать чем слово наше отзовется»

Колесо постійно з'являється на сцені, його котить малий Гриць. Сама сцена крутиться по по-колу, на ній дівчата з коромислами теж повертаються по-колу, а над усим цим висить коло-колесо Сонця

У випадку з геніальним поетичним романом Ліни Костенко нам неабияк поталанило, що знайшовся сміливець, який зміг підійти до «Марусі Чурай» без захопленої згорьованості та надмірного пієтету. Підійшов як рівний.

Так само, як до цього тексту, теоретично, міг би підійти… Олександр  Довженко чи Лесь Курбас. Так само, як і Ліна Костенко могла б підійти до кожного з них.

Як рівна до рівних.

Сергій Павлюк, за рівнем свого режисерського таланту, безперечно, є одним із цього ряду, і, якщо побачене на прем’єрних показах нагадало вам чимось «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, то ви теж маєте рацію: це все люди одного калібру, які, фактично, промовляють про одне і те ж.

Незалежно від того – що саме вони говорять.

Наприклад, що говорить журналістам  Сергій Павлюк, можна прочитати тут, чи побачити ось на цьому відео.

І там, і там він каже багато цікавого, але те, що ви побачите на сцені, коли прийдете на «Марусю Чурай» восени, буде значно глибшим, і більшим, і потужнішим, ніж все, що вам скаже той самий Павлюк чи автор цього тексту, чи будь-хто інший.

Слова тут взагалі не дуже надаються до застосування, бо те, що відбувається на сцені, це чиста – магія театру.

Над всім висить арійське сонце. Чи трипільське?

Жодні фотографії чи відео передати її не здатні, бо не захоплюють всю глибину і всю площину сцени – від верху до низу, від краю до краю – з усіма, хто в ній застиг, рухається, говорить чи танцює, умирає чи живе.

З усім, що відбувається на ній та поза нею. – через взаємодію театрального дійства, глядачів і трупи. Коли ти ще не встиг до кінця зрозуміти побаченого, а вже слідкуєш за новими проявами несподіваних образів.

В основному пісок символізує -- пісок (землю), плинність, марноту, час

Наче й добре відомих: Вогонь, Земля, Вода; Коло і Вісь; Ідол і Хрест; Життя і Смерть; Любов і Зрада; Буденне і Вічне.

Марусю поливають водою

Ніби нічого нового. Але, якщо ви ще не бачили «Марусі Чурай», то вас очікують дуже нестандартні переживання. Від речей нібито буденних. Таких як баняк.

Ну, що здавалося б – баняк?

Баняк та й годі. Більш нічого

Та серце раптом завмира…

Ви побачите – як у вас реально завмиратиме серце, коли того баняка будуть одягати на голову – Грицю.

Уже, фактично, мертвому

Чи ще живому?

Цікаво як та ж сама «магія театру» періодично вистрілює зі сцени неймовірно дошкульними сентенціями Ліни Костенко, вкладеними в уста різних героїв і сказаними наче давно, але, немовби зверненими – у наше безпосереднє сьогодення.

Язичницькі ідоли періодично виконують роль столів, періодично здіймаються в небо

Ти повертаєшся до тих слів та образів ще довго знову і знову.

Вони відпускають тебе поволі, і ти радієш, що в Рівному є настільки сильний театральний колектив, з яким працюють такі сильні режисери-постановники.

І що разом вони створюють справжні театральні шедеври.

Актори театру під час чи після -- репетиції "Марусі Чурай"

Браво!


[media=91579]

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень