Качинському під хату підсунули мертву свиню, яйця і капусту

У Варшаві протестували проти влади

Фото Gazeta Wyborcza

Масштабна акція протесту проти представників державної влади відбулася 13 грудня у центрі польської столиці. Цього разу протестували не лише жінки, як це було на численних акціях протесту проти заборони абортів в жовтні і листопаді.

Зібралися представники Жіночого страйку, підприємці, ресторатори, власники готелів, фермери, представники ЛГБТ-спільноти та опозиціонери – усі незадоволені діями польського уряду, котрі вимагають його відставки.

Не випадково протести відбулися саме 13 грудня – у 39-у річницю введення воєнного стану в Польщі.

Про намір проведення масштабного протесту напередодні заявив польський опозиційний політик і лідер страйку підприємців Павел Танайно на своїй сторінці у Facebook.

Фото Onet

Кількатисячний натовп зібрався у центрі Варшави біля кільця Дмовського і вирушив у напрямку району Жолібож до будинку Ярослава Качинського – віцепрем`єра Польщі та очільника правлячої партії Право і Справедливість. Там їх зупинила поліція.

Це дуже іронічний сміх історії – раз на кілька років 13 грудня протестувати під будинком іншого диктатора,  - коментує польська соціологиня Людвіка Влодек.  – Ті, котрі правлять зараз, 39 років тому протестували під домом генерала Ярузельського. Сьогодні ці протести прийшли під дім Качинського. 

На відміну від попередніх акцій протесту Жіночого страйку, коли протестувальники блокували вулиці міст, але попереджали заздалегідь про свій маршрут, недільна маніфестація не мала чіткого плану і маршруту. Це ускладнювало дії поліції, яка не знала, куди вирушить натовп. Було очевидно, що протестувальники підуть під дім Ярослава Качинського, як це було неодноразово під час масових протестів проти заборони абортів, тому його оточили щільним кордоном, який унеможливив підхід до будинку.

Деякі протестувальники усе ж дісталися до будинку Качинського, але ще до масштабної акції протесту – у ніч з 12 на 13 грудня протестували польські фермери.

Представники організації Агроунія порозкидали там яйця, картоплю, капусту, шматки м`яса і мертву свиню.

Це наше «дякую» пану Качинському за те, що не турбується про польських фермерів, - заявив організатор протесту Анджей Колоджєйчак.

За засмічення території міста фермери отримали штраф, але заявили, що будуть повертатися під дім Качинського та будинки інших політиків, якщо нічого не зміниться.

Коли ми казали, що є проблема з імпортом продуктів та зависокими цінами, це нікого не цікавило, а коли люди висловили своє невдоволення, одразу з`явилася поліція, - додає Колоджєйчак.

Учасники недільної акції протесту йшли з плакатами з написами «геть від влади», «геть, не чіпати жінок», «ти ніколи не будеш йти сама», «борись, як жінка».

Не забракло і найпопулярнішого гасла протестів, яке в перекладі означає «ПіС геть». Оскільки гасло є нецензурним, його прикривають зірочками «***** ***», однак воно стало таким популярним, що призвело до утворення опозиційної організації Рух Восьми Зірочок.

Під час акції протесту, яка тривала близько семи годин, поліція неодноразово закликала протестувальників розійтися. Наголошували також на тому, що це зібрання незаконне (у зв`язку з пандемією Covid-19 заборонено зустрічатися у групах більших, ніж 5 осіб) – деяких з протестувальників оштрафували. Сталося також кілька дрібних сутичок з поліцією, але обійшлося без застосування фізичної сили та сльозогінного газу.

Для поліції це було би дуже невигідно, якби в новинах з`явилась інформація, що вони били людей кийками, - коментує Людвіка Влодек. – Я також брала участь у протесті і мене здивувало, як багато там було людей, що їм досі хочеться приходити. Я вважаю, що це не останнє слово протестувальників.

Автор - Ангеліна Ралко,

Щечин (Польща)

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень