Польові шпиталі для хворих на Covid-19 годяться лише під морги? У Варшаві такий заклад порожній (6 ФОТО)

При значно більшій кількості виявлених заражених

Колаж наш: ліворуч відмий полльський журналіст Pawel Reszka -- автор резонансного інтерв'ю з лікарем у 5-зірковому готелі

На початку листопада ми писали, що Польща планує розгорнути 18 так званих «польових шпиталів» для коронавірусних хворих по всі території країни.

У найбільших населених пунктах.

Зокрема, в Варшаві під такий госпіталь виділили цілий Національний стадіон.

На утримання лише цього одного «польового шпиталю» у Польській столиці щомісячно витрачається 21,5 мільйона злотих/міс. (або в перерахунку – 163 мільйони гривень на місяць) при тому, що цей величезний шпиталь стоїть практично – абсолютно порожнім, а значна частина медперсоналу, що його обслуговує, проживає в одному з найдорожчих готелів польської столиці «Regent Warsaw Hotel».

На минулому тижні відомий польський журналіст Павел Решка (Pawel Reszka), який працює на провідне видання «Polityka» опублікував резонансне інтерв’ю з одним із лікарів, який живе саме в цьому готелі і каже, що «не хоче брати участі в цьому обмані» та почувається в цих розкішних апартаментах «якимось фраєром».

Ця ситуація викликала величезний резонанс, стала предметом численних публікацій у ЗМІ та обговорень на телеканалах і в соцмережах.

Докладніше про все це в авторському матеріалі Ангеліни Ралко із Рівненщини, яка нині мешкає в Польщі:

У столиці Польщі Варшаві на території Національного стадіону облаштували перший в країні польовий госпіталь для хворих на Covid-19.

За словами прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, таких лікарень в Польщі з’явиться щонайменше кільканадцять – на випадок, якщо бракуватиме місць у стаціонарних лікарнях для хворих на коронавірус.

Однак госпіталь стоїть майже порожній, а витрати з державного бюджету на нього колосальні – понад 21,5 млн злотих на місяць.


Але чому?  

Напевне, тому, що пацієнтів туди скеровують вкрай рідко і лише з легкими симптомами, які не вимагають інтенсивної терапії і не потребують більше трьох літрів кисню.


Напередодні лікарня опублікувала список з 14 пунктів щодо вимог для потенційних пацієнтів.


Наприклад, не приймають вагітних або людей з тяжкими супутніми хворобами, - повідомляє Onet Wiadomości.

Крім того, ще є місця в стаціонарних лікарнях, і їх заповнюють найперше. Це при тому, що щоденна кількість виявлених хворих на коронавірус у Польщі зараз значно більша, аніж в Україні.

Минулого понеділка в госпіталі на Національному стадіоні перебувало лише 26 хворих, хоча ліжок є 500, а їхня кількість має зрости.

В мережі тривають палкі суперечки щодо того, навіщо насправді відкрили цю лікарню.

Її називають і «народним санаторієм», і «великим народним ізолятором».

Особливо громадськість висловлювала обурення тим, що величезні кошти на роботу польового госпіталю надходять безпосередньо з державного бюджету, а він практично порожній.

Варто взяти до уваги також той факт, що у Варшаві неподалік від польового госпіталю є нова і поки що порожня Південна лікарня. За оцінками експертів, значно простіше й дешевше було би здати її в експлуатацію і направити хворих з Covid-19 саме туди, а не розгортати польовий госпіталь.

Однак це вимагало б переговорів представників державної влади з опозиційною місцевою владою Варшави.

Дехто з медичних працівників висловлює думку, що польові лікарні можна використовувати хіба як морги.

При дуже низькій завантаженості лікарні на стадіоні туди постійно запрошують на роботу лікарів, медсестер, санітарів і медичних опікунів.

Оголошення про актуальні вакансії знаходиться безпосередньо на головній сторінці лікарні szpitalnarodowy.pl.

Гасла закликають долучитися допомагати в боротьбі з коронавірусом і подають це як шляхетну справу.


Однак не всі тепер так гадають.

Відомий польський журналіст Павел Решка на своїй сторінці у Facebook нещодавно опублікував інтерв’ю з одним з лікарів, який працює на Національному стадіоні.

Лікар зізнався, що йому соромно брати участь у цій «великій афері» і що він, як і багато його колег, почувається обдуреним, бо приїхав рятувати людей, допомагати боротися з пандемією, а натомість сидить в порожній лікарні.

Польовий госпіталь у Варшаві

Щоденний приріст хворих у Польщі зараз становить понад 30 тисяч на добу.

За словами прем’єр-міністра Матеуша Моравецького і міністра охорони здоров’я Адама Нєджєльского, загальнонаціональний карантин (повний локдаун) буде оголошено, якщо щоденний приріст хворих утримуватиметься на цьому рівні протягом тижня.

Ангеліна Ралко,
Щецин, Польща.

Нижче даємо посилання на саме інтерв'ю з лікарем у готелі Regent Warsaw Hotel, яке викликало такий резонанс у Польщі й отримало майже 25000 репостів.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень