Епіфаній заявив, що не проти перенесення святкування Різдва на 25-те грудня (ФОТО)

Але… не всі «дозріли». Зокрема УГКЦ? (АК)

Вірні ПЦУ, можливо, незабаром почнуть святкувати Різдво разом із католиками – 24/25 грудня. Заважає лише те, що більшість православних іще не зовсім «дозріли».

Про це заявив в інтерв'ю виданню «Радіо Свобода» настоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«Загалом я не проти, але я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше ніж 60% українців проти святкування 25 грудня.


І ми як церква опираємося на своїх вірних, бо ми тільки утверджуємося, як визнана помісна ПЦУ. І якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один певний розкол», - пояснив він.

За його словами, це питання часу: коли до цього підійде свідомо український народ, православні віряни і не тільки православні, інші християни, «бо все це взаємопов’язано між собою».

«Коли церква дозріє, коли віруючий народ до цього дозріє, то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення», - зазначив Епіфаній.

Прикметно, що натомість від грекокатоликів ми не чуємо жодних пропозицій та ініціатив про перенесення традиційної дати святкування Різдва в Україні.

Навпаки, УГКЦ в особі свого настоятеля виголошує цілу низку причин проти таких змін. Чому?

Ось що повідомляв сайт «Радіо Свобода» ще раніше:

Голова Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) заявив, що вірогідна зміна церковного календаря потягне і зміни цивільних та державних свят.

Він розповів, що

Kрім зміни дати Різдва, зміниться і дата Дня захисника України, який нині відзначається 14 жовтня – у день християнського свята Покрови Богородиці за юліанським календарем. У разі переходу на григоріанський або новоюліанський календар свято Покрови буде 1 жовтня.

 

Також зміняться дати традиційних свят, прив'язані до церковних, зокрема Хрещення – з 19 на 6 січня, святого Миколая – 19 на 6 грудня.

Пряма мова:

«Очевидно, питання святкування Різдва – це не питання дати. Це питання переживання певної події, переживання Божої присутності серед нас.


Повинні шукати шляхи переходу на григоріанський календар. Хоча, коли будемо це робити, знову ж повинні розуміти, що ми повинні перейти разом, щоб цей перехід, ця зміна календаря не зруйнувала внутрішньої єдності однієї з церков.


Мова не йде про зміну дати Різдва, мова йде про зміну цілого календаря», – підкреслив голова Української греко-католицької церкви.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень