Чому не зупинять «коронавірусні» підприємства, а закривають малі крамниці?

Як живуть у «червоному» районі

Фото Павла Паксиватова

Віднесення Костопільського району до «червоної» карантинної зони через збільшення хворих на коронавірус неабияк насторожило місцевих мешканців.

Не так кількістю хворих, як припиненням роботи громадського транспорту та закриттям крамниць.

У підприємців виникли цілком логічні запитання до місцевої влади: навіщо закривати невеликі магазини та майстерні з ремонту взуття, де ніколи немає скупчення людей, і не закривати промислові підприємства, на яких і стався спалах коронавірусу?

 

Чому у той час, коли підприємцям не дозволяють працювати, чиновники працюють і отримують платню з податків тих же підприємців?

Чиновники погоджуються і запевняють, що не хочуть загострення ситуації, коли люди справедливо вимагають не позбавляти їх можливості працювати.  

Олександр Коваль

Відтак, 17 серпня, коли почали діяти обмеження, закрилися лише деякі промтоварні крамниці, в яких ніколи не було скупчення людей. Інші власники вдягнули маски, поставили при вході антисептики, придбали маски і туалетний папір на продаж – і відкрили свої заклади.

Адже у постанові сказано, що заборонено приймати відвідувачів, але не сказано, що заборонено працювати.

А тим часом підприємці пішли до районної влади, вимагаючи дозволити їм працювати, оскільки коронавірусна проблема - не в їхніх крамницях.

Одночасно з наростаючим невдоволенням у містечку ширяться й інші чутки: нібито Костопільська лікарня переповнена хворими на коронавірус, а сюди ще й хворих із сусіднього Березного везуть. Чому?!

Лікарня не переповнена

МОЗ визначив Костопільську лікарню як таку, яка приймає хворих на COVID-19 з Костопільського та Березнівського районів, - розповів голова Костопільської райдержадміністрації Олександр Коваль. - Спочатку хотіли взяти Березнівську, однак там інфекційне відділення розташоване на відстані 8-10 км від реанімаційного, що у головному корпусі. Якщо пацієнт у критичному стані, везти його так далеко в реанімацію проблематично. Тому обрали Костопільську. У Березнівській лікарні є відділення, в якому деякий час - до проведення тесту - на початку епідемії були хворі на коронавірус. Зараз усіх везуть в Костопіль.

Костопільська райлікарня нині заповнена на 67%, і це 47 місць з 78, виділених для лікування коронавірусних хворих. Це інфекційне, реанімаційне, хірургічне і терапевтичне відділення лікарні. Дитяче та неврологічне - закриті. Якщо виникне гостра потреба, у них розгорнуть додаткові місця. Але для цього потрібно збільшити кількість кисневих точок в лікарні.

Медпрацівники усім забезпечені

Уся інформація про забезпечення лікарень є на аналітичних панелях на сайті covid19.gov.ua.

Вона цілком об’єктивна, - запевняє Олександр Коваль. - Наявність перевіряють спеціальні комісії, які приїздять позапланово і усе перераховують. На першому етапі СБУ і прокуратура перевіряли.

 

На сьогодні увесь медперсонал забезпечений усім необхідним: захисними засобами, захисними костюмами, обладнанням, препаратами для лікування хворих.

Від початку епідемії з Костопільської лікарні звільнилося близько 40 осіб, один лікар, інші – середній (медсестри) та молодший (санітарки) персонал. Частину працівників перевели на вахтовий метод роботи.

На звільнені місця прийшло кілька осіб, зараз бригади сформовані.

Минув той період, коли медпрацівники жахалися коронавірусу, - зауважує голова районної адміністрації, - зараз бригади працюють добре і злагоджено, про що кажуть самі пацієнти. НСЗУ виплачує надбавку у розмірі 300% до ставки, усі медпрацівники її одержують в залежності від кількості відпрацьованих змін. Лікарня подає дані НСЗУ про кількість хворих і відпрацьовані дні, там нараховують і переказують гроші лікарні, яка їх виплачує своїм працівникам. Лікар одержує близько 20 тис., санітарка та медсестра – 13-17 тис. грн. Суми різняться залежно від стажу та багатьох інших чинників.

Їх не зупинять, вони дуже важливі

Хоча спалах коронавірусу й стався на промислових підприємствах Костополя, їх не закриють.

Вони стратегічно важливі, їх закривати не можна, бо це поставить під удар весь район, - коментує Олександр Коваль. – Водночас на підприємстві легше зробити тестування працівникам та їхнім контактним особам. Що зробили фанерний завод і «Родина», тепер робитиме склозавод. На фанерному більше немає зростання захворюваності. Усі працюють у масках чи засобах захисту, контакти працівників обмежені. Так роблять і в «Сільпо», і в АТБ, де також були хворі. Стан захворюваності на підприємствах спостерігаємо постійно.

Навіщо закривати крамниці?

Підприємці міста приходили до районної адміністрації уже не один раз і ставили усі перераховані вище питання. Їм порадили торгувати засобами гігієни і працювати, не приймаючи відвідувачів – так, як вказано у постанові.

Одна з жінок поклала на сходи «білого дому» червоний шарф – як символічну червону лінію, яку мають не переступати чиновники, які отримують платню з бюджету у той час, коли підприємцям працювати забороняють.

Базари працюватимуть

У переліку обмежувальних заходів нічого не сказано про ринки. Вони не є ні магазинами, ні закладами громадського харчування, ні торговельними центрами. Відтак, торгівля на базарах не заборонена.

Інше питання – несанкціонована торгівля на вулицях, де це заборонено давно і без епідемії.

Міська рада уже багато років ніяк не може впоратися з цим питанням. Тим часом заповнюється торговцями і вулиця вздовж продуктового ринку - так, що проїхати нею у базарний день стає проблемою. Тож у випадку пожежі, раптового нападу хвороби, аварійного витоку газу тощо спецтранспорт понад базаром може не «вписатися». У міськраді виправдовуються, що такого поки що не було, проте це не аргумент.

Хто контролює?

Перелік карантинних обмежень приймає державна комісія, яка доводить своє рішення обласній комісії, а вона – міській раді.

Минулої неділі Костопільський міськвиконком провів в режимі онлайн екстрене засідання і затвердив усі ці вимоги. Контролювати дотримання карантинних обмежень має Держпродспоживслужба (колишня санстанція) та поліція. Має контролювати й міська рада, адже вона має адмінкомісію та інспектора з благоустрою. Насправді інспектор не може вплинути навіть на продавців, які сидять на тротуарі під табличкою «Торгівля заборонена». З ними іноді спілкуються поліцейські, та все дарма – торговці приходять знову.

Маршрутки – справжня проблема

Вони не їздять ні до сіл, ні у Рівне, ні міські - в Костополі. Людям, які добираються на роботу з сіл або їздять з Костополя до Рівного, доводиться шукати приватних попутних перевезень або добиратися на об’їзну дорогу в надії, що підбере березнівська чи сарненська маршрутка. Яким, до слова, у «червоному» районі можна лише висаджувати пасажирів, але не брати. Спецрейсами перевозять лише працівників підприємств. Тепер перевізники району пропонують, щоб їм дозволили виїздити в рейси хоча б вранці і ввечері.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень