Бізнес з Німеччини добре заробляє на верстатах для російської збройової промисловості, - пише Economia RP

Турки також у темі

Понад 300 прецизійних верстатів для оборонних заводів вирушили з Німеччини до Росії попри санкції.

Німецькі підприємці, які на цьому заробили, стверджують, що не знали, що машини їдуть до Росії. Більшість з них потрапили туди через Туреччину.

У 2023 році Росії вдалося закупити у Німеччини понад 300 верстатів з ЧПУ, які використовуються для виробництва військової техніки та боєприпасів для потреб кримінальної війни в Росії.

 

Про це свідчать документи російської митниці, які перевірили журналісти німецького телебачення SWR

Верстати йдуть з Німеччини до Росії через Туреччину

У документах, які опинилися у розпорядженні журналістів, зазначено понад 30 німецьких виробників, машини яких минулого року були імпортовані до Росії.

Більшість із них розташовані в землі Баден-Вюртемберг, де розташовано багато машинобудівних компаній. Серед них компанії Walter Maschinenbau з Тюбінгена, Volmer з Бібераха, Fein GmbH зі Швебіш-Гмюнда, Heller з Нюртінгена та інші.

Приблизно у двох третинах випадків машини потрапляли до Росії через Туреччину.

За даними SWR, деякі турецькі посередники мають прямі зв’язки з Москвою, а деякі навіть були засновані російськими компаніями.

У Росії, як з'ясували журналісти SWR, німецькі верстати активно використовують компанії, що постачають російській армії двигуни та деталі для літаків і ракет.

 

Серед них КамАЗ, NIR, Industrial Solutions і Parsec.

Німецький бізнес робить великі очі

Згадані у розслідуванні німецькі компанії заявили, що дотримувалися санкцій і не знали, як їхні машини опинились у Росії.

«Компанії та посередники, які не дотримуються чинних норм, вчиняють злочин», — заявила Асоціація німецьких інженерів-механіків, але відмовилася підтримати заборону на поставки до Туреччини.

Близько 80 відсотків Верстати з ЧПУ в Росії зараз використовуються у військовому виробництві, повідомила старший аналітик Ради економічної безпеки України Олена Юрченко.

«Завдяки машинам з числовим програмним управлінням росіяни можуть виготовляти набагато швидше і більше зброї. Ось що зараз відбувається», – зазначив Юрченко.

 

Вона додала, що Німеччина є лідером на ринку такого типу машин, а частка німецької продукції в російському військовому виробництві становить близько 30 відсотків.

Раніше Financial Times писало, що Росія через Китай закуповувала вживані іноземні верстати, щоб збільшити виробництво зброї для війни з Україною.

Зокрема, пов'язані з Москвою компанії AMG і UMIC закуповували обладнання виробництва Ізраїлю, Японії, Кореї, Німеччини, Швеції та Швейцарії.

 

У всіх випадках машини спочатку відправлялися в Китай, а звідти потрапляли в Росію.

ДЖЕРЕЛО

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень