66 проти 33. Що і треба було довести. Але – кому?

Замітки на полях другого туру виборів міського голови Рівного

Колись Дмитор Видрін, гортаючи «Артхашасатру», зауважив, що на переконання мудреців древньої Індії, кожен лідер має свій запас «політичної удачі». І з цією удачею така штука, що поки вона «усміхається тобі», то можна навіть допускати помилки, але «твоя політична доля все одно лишатиметься прихильною до тебе».

«Золотий запас» Володимира Хомка

Володимир Хомко, безперечно, ще володіє цим золотим запасом удачі, яка усміхалася йому із достатньо завидною постійністю упродовж останніх семи років попередньої каденції та на цих виборах зокрема.

Візьміть просту річ – сміттєпєпереробний завод. Це чиста випадковість, що у нас поряд із Рівним є Цементно-шиферний комбінат, який купили свого часу німці. Так співпало, що німцям було вигідно задіяти сміттєперереробний у комплексі з цементно-шиферним. Унікальна ситуація. Везіння. Але по факту сміттєпереробний завод у Рівному є, а в десятках інших міст України – немає.

Різних таких, навіть суто «господарських» удач у Хомка трапилося за ці роки чимало. У результаті Рівне піднялося із 18-го місця у рейтингах на 8-ме. Але й самі ті рейтинги – хіба це не удача для Хомка? Хто знає – кому це в голову прийшло колись поставити нас на 18-те місце по Україні?... А цього року знову Канадському інститут раптом теж прийшло в голову провести загальноукраїнське дослідження і встановити, що ми не 18-ті, а 8-мі. І як тепер ти попреш проти цього формально зафіксованого зростання усіх показників на 10-ть позицій?

Рівне, дійсно, розвивається і стає з кожним роком гарнішим. Однак, усі ми люди і завжди хочемо – більшого, того, що в нас немає. Чи могли цим скористатися інші кандидати? Теоретично так, але практика показала, що не змогли: ні справа про «мільйон», ні «спалене авто», ні «заволодіння кабінетом» ніщо не змогло спрацювати – проти Хомка. Навпаки, все йшло йому на користь.

Це все та ж сама політична удача, запас якої у чинного мера є ще достатньо великим, але – на скільки великим, і які висновки йому варто зробити?

Вочевидь, 32%, що проголосувало за його конкурента, окреслюють певну кількість не до кінця чи (дуже) не задоволених мешканців Рівного, які б бажали і певних радикальніших змін, і більшої відкритості і т.п.

Що далі?

Чи здатен це забезпечити їм Хомко?... Насправді, так. Не переконати когось любити себе, але додати газу і зробити місто ще кращим – здатен. Однак, проблема в іншому.

Міський голова є людиною, яка працює в інтересах усіх мешканців міста. І тих, що його люблять і тих, хто його не підтримує. Люди можуть помилятися у своїх симпатіях та бажаннях. Міський голова не має боротися за дешеву популярність, йдучи назустріч тим чи іншим модним, примхливим, чи не обдуманим побажанням. Тут головне – зберегти місто та його поступальний розвиток. Особливо зараз, коли ми розуміємо, що наступні два роки, швидше за все, стануть для України роками дуже важких випробувань.

Тому в інтересах громади, напевно, найголовніше, щоби мер – спокійно і впевнено – забезпечив нормальне життя міста упродовж найближчих років. Щоб попри любі колізії на рівні центральної влади у Рівному постійно було і тепло, і вода, і світло; щоби не виник хаос у сфері ЖКГ, і не відчули себе кинутими напризволяще мешканці багатоквартирних будинків; щоби належна підтримку отримали і позашкільна освіта, і соціальна сфера, і культура, і спорт.
[media=49546]

Насправді, треба бути готовим за необхідності швидко перейти і до більш радикальних методів управління і до прямої взаємодії із громадськістю та керівниками підприємств для налагодження ефективної взаємодії в інтересах міста у кризових ситуаціях. Бо вони можливі.

Але, дай Боже, щоб їх не було. Щоби місто розвивалося спокійно. Щоб з’явився і Аквапарк, і новий стадіон, щоби ми побачили заасфальтованими всі двори та дороги міста і щоб було зроблене все те інше, що обіцялося людям.

Тут влада міста не обійдеться без нашої допомоги – без контролю і критики. Бо лише критикуючи і контролюючи владу, ЗМІ можуть сприяти її (влади) удосконаленню. Цим ми і плануємо предметно займатися. Принаймні, тут. На «Радіо Трек».

Але поки привітаємо одне одного з тим, що вибори закінчилися, і побажаємо собі та всім іншим – Удачі!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень